Револуционерен сензор кој што снима во целосна темнина

Револуционерен сензор кој што снима во целосна темнина

Компанија од Калифорнија создаде револуционерен сензор, способен да снима во целосна темнина. Развојот е веќе лиценциран од производителот и наскоро може да се примени.

Смартфоните вклучуваат сензори со сè повеќе мегапиксели, но ова не може да се нарече револуција, туку еволуција – импресивен развој што не ги менува основните принципи за создавање сензори за светлина чувствителни на слика.

Револуцијата во оваа област допрва претстои. Компанијата SeeDevice разви исклучително чувствителен сензор за слика CMOS кој користи фундаментално нов пристап.

Наречен PAT-PD (детектор за фотографирање со помош на Фотон), сензорот „практично го елиминира истекувањето на фотоните“, кој ветува дека ќе освои слики во видливата област при слаба осветленост. Компанијата зборува за „квантната чувствителност“, опишувајќи го нејзиниот развој.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *