Следната година Wi-Fi 6 доаѓа со над 300 милиони уреди

Следната година Wi-Fi 6 доаѓа со над 300 милиони уреди

Безжичните мрежи според новиот Wi-Fi 6 ќе се шират брзо. Првите уреди со поддршка за спецификацијата ќе се појават на крајот на оваа година, а во 2021 година продажбата ќе достигне стотици милиони, според извори во индустријата.

Тековните Wi-Fi мрежи работат во два фреквенциски опсези: 2,4 GHz и 5 GHz. Стандардот Wi-Fi 6 предвидува распределба на друг фреквентен опсег за нелиценцирана употреба – 6 GHz.

Новата технологија ќе обезбеди висок проток во силно зафатените области. Според прелиминарните тестови, стапката на пренос на податоци може да достигне 2 Gbps со задоцнување од 2 ms.

Аналитичарите од Digitimes, предвидуваат дека следната година глобалниот пазар за уреди со можност за Wi-Fi 6 ќе достигне 310-320 милиони единици. И ова и покрај фактот дека првата опрема според новиот стандард ќе се појави дури на крајот на оваа година.

Компании како NXP, Qualcomm, Broadcom и Qorvo веќе развиваат чипови за Wi-Fi уреди за следната генерација.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *