Samsung започнува со производство на 16 GB LPDDR5

Samsung започнува со производство на 16 GB LPDDR5 меморија за 5G паметни телефони

Технолошките компании постепено се подготвуваат за влез на 5G паметни телефони, што се појавува како еден од водечките трендови во индустријата во 2020 година.

На претстојните модели на Android им треба повеќе од 5G модем за да ја искористат оваа иновација. Најдобра опција е паметните телефони да имаат моќни процесори и доволно RAM меморија.

Samsung објави дека надминал сериозен предизвик во производството на DRAM чипови. Компанијата сега може масовно да ги произведува своите чипови со 16 гигабитни LPDDR5 чипови.

Новите чипови ќе бидат произведени од екстремна ултравиолетова литографија. За обработка на силициум користи ласери и осетливи на светлина хемикалии.

Соодветно на тоа, голем број чипови сега можат полесно да се произведат. Производството може да се изврши во сопствената фабрика на Samsung, каде компанијата има директна контрола врз процесот и квалитетот.

Ова е трета генерација чипови од оваа класа и прва што се произведува во новиот процес. Овозможува создавање на 30% потенок чип во споредба со 12Gb DRAM модулот.

Сепак, тоа ќе биде уште побрзо, достигнувајќи просечна брзина од 6400Mb / s или 51,2 GB на податоци во секунда. Samsung планира да воведе чипови во премиум телефоните следната година.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.