SpaceX ја лансира првата ракета од Флорида

SpaceX ја лансира првата ракета од Флорида

Спејс Икс лансираше друга ракета од Флорида но ова возило тргна по поинаков вид на патека од повеќето летови од Источниот брег. Наместо да се упати кон исток по лансирањето како што прават повеќето мисии во Флорида ракетата Сокол 9 на Спејс Икс се упати кон југ по подигнувањето, превртувајќи се над југоисточниот брег на Флорида и се упати кон Куба.

Тоа е затоа што оваа мисија беше насочена кон познатата поларна орбита – патека што се протега претежно север-југ над половите на Земјата. Тоа е вид на мисија што вообичаено не ја гледате како се одвива од Флорида. Всушност, ова ќе биде прв пат од 1969 година кога ракетата полетува од Флорида се насочува кон југ.

До сега повеќето поларни лансирања во САД се случија од јужниот брег на Калифорнија. На тој начин, ракетите летаат над отворениот океан кога се упатуваат кон југ, а не над населено земјиште. Ракетите што лансираат од Флорида одат кон исток кон екваторот, така што тие исто така прелетуваат над претежно отворениот океан пред да стигнат до вселената.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *