Длабок радио сигнал од вселената пристигнува на Земјата секои 157 денови

Во Јуни 2020, астрономите изјавија дека идентификувале длабок радио сигнал од вселената кој се повторува на секои 157 денови. Истражувачите претпоставија дека сигналок ќе се повтори на крајот на август, и така и се случи.

Се претпоставува дека сигналот доаѓа од галаксија која е одалечена три милијадри светлосни години од нашата планета. Според Sputnik News, радио сигналот прв пат бил забелажан уште во 2007ма година од страна на научниците во универзитетот на Манчестер. Но се до 2016та научниците не забележале дека сигналот се враќа на секој 157 денови. Откако ќе пристигне во Земјата тој е активен 90 денови, па потоа се губи на 67.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *