Колапс на цивилизацијата, доколку не се превземе нешто за климатските промени предупредуваат научниците

Колапс на цивилизацијата, доколку не се превземе нешто за климатските промени предупредуваат научниците

Најеминентните научници за климатските промени и биолозите предупредуваат дека светот оди кон колапс на цивилизацијата, и можеби веќе е прекасно да се спречи тоа.

Климатскиот научник од Австралија, еден од најдобрите во неговата област, Вил Стефен вели дека ние сме длабоко во траекторијата која води кон колапс, која можеби е неизбежна. Стефен тврди дека доколку сека започнеме со намалување на емисијата на штетни гасови, во најдобар случај ќе биде потребно барем 30 години (најверојатно 40-60) за да се почуствуваат позитивните резултати.

Негативните ефекти од загадувањето веќе се чувствуваат во Гренланд, Антартикот, Амазонската прашума и други места.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.