Телескопот Hubble сними експлозија на ѕвезда

Снимените остатоци на ѕвездата е оддалечени близу 2.400 светлосни години

Експлодираната ѕвезда била значително поголема од Сонцето, отприлика 20 пати.

Откако експлодирала, остануваат нејзините остатоци, а во овој случај тие се емитирани на оддалеченост од 60 светлосни години.

Со вселенскиот телескоп Hubble се воочени остатоци од звезда за која се претпоставува дека експлодирала пред 10.000 до 20.000 години.

Од перспектива на планетата Земја оваа ѕвезда била во соѕвездието Лебед на северната хемисфера.

По експлодирањето на ѕвездата, нејзините остатоци се мешаат со плиновите и прашината во вселената низ која лебдат.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.