Казакстан подготвува голема инвестиција за копање на криптовалути со вредност од $714 милиони

Казакстан подготвува голема инвестиција за копање на криптовалути со вредност од $714 милиони

Министерот за Дигитален Развој на Казакстан откри дека земјата е подготвена да инвестира во секторот на криптовалутите. Според изјавата од Reuters agency, Казакстан е блиску потпишување на договорот вреден $714 милиони.

Прв кој коментирал за оваа инвестиција од владата на Казакстан е министерот за дикитален развој, Багдат Мусин: „Тринаесет фарми за копање на криптовалути веќе се отвораат, а четири се во конструкција. Повеќе од $190 милиони веќе беа инвестирани во овој сектор. Денес започнавме договори за нова инвестиција во вредност од $741 милиони“ изјави тој.

Казакстан е рангирана 3та земја во светот која контролира 8% од целокупниот капацитет за копање на криптовалути.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *