Здравственото осигурување во Швајцарија, им нуди на своите клиенти да плаќаат со Bitcoin

Здравственото осигурување во Швајцарија, им нуди на своите клиенти да плаќаат со Bitcoin

Швајцарската компанија за здравствено осигурување, објави во Понеделникот дека неговите клиенти ќе можат да плаќаат со криптовалутите – Bitcoin или пак Etherium за нивните услуги. Според компанијата, корисниците ќе може да прават нови трансакции со криптовалути без никакви дополнителни трошоци.

Основано во 1910, компанијата Atupri е првата осигурителна компанија во светот што нуди ваква уникатна опција за плаќање. Фирмата има околу 200.000 клиенти, и минатата година оствари приход од 800 милиони швајцарски франки. Компанијата со цел да го подобри новиот методот на плаќање, склучи договор со фирмата за криптовалути и финансиски услуги – Bitcoin Suisse. Bitcoin Suisse, откако ќе се изврши трансакцијата, веднаш ги конвентира Bitcoin-от во швајцарска франка и ги испраќа во Atupri.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.