Научниците открија судар помеѓу две црни дупки

Научниците открија судар помеѓу две црни дупки

Тим на интернационални астрономи забележа судар помеѓу две масивни црни дупки. Ваквиот настан постоеше во теорија но никогаш порано не бил забележан. Црните дупки биле во големина 85 и 66 пати поголеми од масата на Сонцето. Дупките откако се споединија, испуштија гравитационен бран во вселената.

„Не сме виделе вакво нешто досега,“ изјави Evan Goetz, истражувач во тимот на Универзитетот British Colombia, „ова е прв пат да измериме ваков гравитационен сигнал“. Откритието, наречено GW190521, беше снимено од Обсерваторијата за Гравитациони Бранови во САД и Virgo интерферометар во Италија.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *