Вселенското летало на NASA ќе открие дали месечината на Јупитер е пригодна за живот

Вселенското летало на NASA ќе открие дали месечината на Јупитер е пригодна за живот

Прво вселенско летало посветено на истражувањето на природниот сателит на Јупитер – Европа, ќе биде комплетирано до 2023 – и ќе пронајде дали може животот да опстои на оваа месечина.

Вода, енергија и хемија. Европа ги има сите потребни состојки за живот и за разлика од Марс или било кое вселенско тело што има потенцијал за живот, оваа месечина има двојно повеќе вода отколу што има во сите океани на Земјата. Леталото наречено Europa Clipper на NASA, ќе има за цел да открие дали оваа месечина е пригодна за живот и одговорот на ова прашање се очекува да го добиеме во 2023 година.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.