САД предвидува над 400,000 смртни случаи предизвикани од COVID-19 до крајот на годината

САД предвидува над 400,000 смртни случаи предизвикани од COVID-19 до крајот на годината

Нов модел за коронавирусот кој пресметува смртни случаи, предвиде дека САД ќе ја надмине бројката од 400,000 до крајот на оваа година, со 410,000 смртни случаи на 1 Јануари. Тоа ќе биде дупло од сегашната бројка од 188,000, според Универзитетот Johns Hopkins,

Истражувачите од инситутот за Медицински Пресметки на САД, предупредија дека бројката на смртни случаи може да достигне до 3000 на ден доколку продолжат моменталните трендови. Проекциите се базирани од официјалните податоци кој ги издава министерството за здравство на САД. Смртните случаеви би се намалиле за 30% доколку повеќе американци носеле маски, изјавија тие.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.