Новите слики со висока резолуција ни покажуваат колку застрашувачки изгледа површината на Сонцето

Новите слики со висока резолуција ни покажуваат колку застрашувачки изгледа површината на Сонцето

Најголемиот соларен телескоп во Европа објави нови фотографии од сончевата површина – и тие изгледаат засташувачки. GREGOR, телескопот управуван од страна на германски научници се наоѓа во Teide обсерваторијата во Шпанија ги наслика овие фотографии, најдобрите досега снимени од европски телескоп.

Научниците забележаа нови детали од површината на Сонцето, кои никогаш претходно не биле забележани. Тие детали се нови магнетни полиња, турбуленција, соларни ерупции и сончеви дамки.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *