Нано-дијамантска батерија која трае 28,000 години

Нано-дијамантска батерија која трае 28,000 години

Американската компанија NDB изјави дека креирале прва и единствена самонапојувачка нано-дијамантска батерија која може да трае илјадници години. „Нашиот тим собира лидери од полето на нанотехнологијата, нуклеарната физика и науката за дијаманти со академско, војно или истражувачко искуство со цел да ја комбинираме нивната експертиза и да произведеме ваков вид на производи“ изјави Nima Golsharifi, извршен директор на NDB.

„Ние длабоко сме загрижени за доброто на планетата и се фокусираме на намачување на загадувањето за идните генерации. Со оваа батерија можеме тоа да го постигнеме бидејќи не загадува, трае илјадници години и и е потребно само обичен воздух за да ги напојува уредите“ – изјавија од компанијата.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.