Третата фаза на кинеската вакцина за Covid-19 можеби ќе се тестира во Србија

Третата фаза на кинеската вакцина за Covid-19 можеби ќе се тестира во Србија

Кинеската компанија National Biotech Group и компанијата Sinovac Biotech Ltd објавија група на држави, меѓу кој и Србија, за учеството на тестирањата на третата фаза на кинеската вакција за коронавирусот.

Србија и Пакистан се помеѓу државите кој прифатиле да учествуваат во тестирањето, како што објавија компаниите. „На крајот на Мај, министерот Лончар изјави дека Србија ќе ја има вакцината до Јуни и дека веднаш ќе започне со вакцинирање. Но тоа беше нереално сценарио, бидејќи кинеските вакцини, кој се многу добри и напредни, беа во првата фаза во тој период. Но сега по сите изгледи третата фаза е пригодна за одржување во оваа земја“ изјави епидемиологот Радовановиќ.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *