Windows XP сеуште се користи

Windows XP иако е стар веќе 20 години и натаму упорно се користи

Според проценките на Net Applications околу 2,26 од активните уреди и натаму имаат инсталирано Windows XP оперативен систем кој веќе од 2014 година не добива никаква софтверска поддршка ниту безбедносни надградби.

Десктоп оперативниот систем Windows XP иако е стар веќе 20 години и натаму упорно се користи кај дел од корисниците кои се уште не направиле надградба со некоја понова верзија.

Windows XP беше еден од омилените системи на бројни генерации бидејќи следните две верзии како Windows Vista и Windows 8 беа разочарување и не ги исполнија очекувањата.

Во многу државни институции и компании и натаму се работи со стар оперативен систем иако новата верзија на Windows 10 е бесплатна и целосно безбедна.

Затоа Microsoft се одлучи да го лансира веднаш Windows 10 и да скокне цела генерација на развој за да обезбеди врвно десктоп искуство.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *