Авион во формата на V го комплетираше првиот лет

Авион во формата на V го комплетираше првиот лет

Нов авион инспириран на иконската електрична гитара на Gibson. Благодарение на неговата форма авионот има подобрена аеродинамика, намалена тежина и може да ја намали потрошувачката на гориво за 20 проценти од просечните комерцијални авиони.

Прототипот бил изработен од страна на истражувачи во Универзитетот Delft Technology од Холандија и бил финансиран од холандската авиокомпанија KLM. Летот бил остварен со помош на далечински управувач во аеродромот во Германија и резултатите се многу оптимистични. На овој прототип научниците работеле повеќе од 2 години.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *