NASA ќе купува Месечев прав

Од приватните компании

NASA објави дека ќе почне кампања за купување камења, прав, песок и други материи од Месечината, од приватните компании, кои имаат свои мисии таму.

Американската Национална воздушно-вселенска агенција би го купила сѐ тоа за да го користи во истражувања.

Целта на кампањата е и, како што се наведува – поддршка на идните астронаутски мисии на Месечината.

Како дел од програмата Artemis, администрацијата на американскиот претседател Доналд Трамп планира да прати човек на Месечината до 2024 година.

Администраторот на NASA, Џим Бриденстин, во четвртокот објави дека собирањето материјали на Месечината ќе стане дел од програмата за развој на технологија што ќе им помогне на астронаутите „да живеат надвор од земјата“ за мисии на екипажот во иднина на Месечината или на друго место.

Бриденстин напиша дека агенцијата „купува лунарна почва од трговски провајдер. Време е да се воспостави регулаторна сигурност за извлекување и тргување со ресурси на просторот “.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.