SpaceX ќе лансира турски сателит

SpaceX ќе лансира турски сателит, четврти во земјата

Али Таха Коч, шефот на претседателската канцеларија за дигитална трансформација на земјата, во вторникот изјави дека сателитот го градат Airbus Defense and Space, пионер во воздушната технологија.

„Со Türksat 5A, Турција ќе има област на покривање што ги опфаќа Блискиот исток, Европа, Северна Африка и Јужна Африка“, додаде тој.

Türksat 5A се очекува да помине повеќе од 30 години од својот живот во орбитата, носејќи 42 транспондери.

Сателитот се очекува да обезбеди телевизиски услуги и да ги подобри широкопојасните мрежи за податоци.

Türksat 5Б и првиот целосно домашен сателит на земјата Türksat 6А исто така се планираат за испорака во орбитата во првиот квартал од 2021 и 2022 година.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *