MediaTek продаде 26% од процесорите за телефони

MediaTek може да се пофали со 26% од целата продажба за кварталот

Аналитичарите од Counterpoint Research сега го објавија својот последен извештај, кој го следи развојот на пазарот за мобилни процесори за паметни телефони.

Податоците го опфаќаат вториот квартал и покажуваат дека разликата помеѓу Qualcomm и MediaTek е прилично минимална и е изразена во три процентни поени.

Qualcomm продаде 29% од чиповите за периодот, додека MediaTek може да се пофали со 26% од целата продажба за кварталот.

Само пред една година, разликата помеѓу двете компании беше 9%, но сега е само 3%.

MediaTek има добра причина да очекува дека нивниот добар перформанс ќе продолжи до крајот на 2020 година. Популарноста на Huawei има негативно влијание и врз позицијата на Qualcomm во мобилната индустрија.

Компанијата користи сопствена серија процесори со брендот Kirin, што исто така го намалува уделот на пазарот на Qualcomm.

Во моментов, 16% од продажбата на процесорот е генерирана од уредите Huawei. Ова е значително зголемување од 12% регистрирано во истиот период пред една година.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *