Microsoft истражува истекување на изворниот код на Windows XP

Microsoft истражува истекување на изворниот код на Windows XP

43 GB информации за постарите оперативни системи се појавија на мрежата

Мајкрософт одговори на огромното протекување на изворниот код за постарите верзии на оперативниот систем Виндоус, па дури и на МС ДОС, што ги разбранува духовите во ИТ-заедниците во последните денови.

Вкупно 43 GB информации протекоа на мрежата, што се однесува на платформи како што се Windows XP, Windows Server 2003, MS DOS 3.30, MS DOS 6.0, Windows 2000, Windows CE 3, Windows CE 4, Windows CE 5, Windows Embedded 7, Windows Embedded CE, Windows NT 3.5 и Windows NT 4.

Ентузијастите веќе ја искористија можноста да откријат секакви досега непознати нијанси, вклучително и неоткриени теми за Windows XP, од кои едната го прави оперативниот систем да изгледа како Mac, забележува MSPowerUser.

Првично, „Мајкрософт“ избегнуваше да ја коментира ситуацијата. Сепак, познатиот американски колумнист Пол Турот успеа да добие одговор од претставник на компанијата: „Ние истражуваме што се случило“.

Иако Windows XP и Windows Server 2003 се многу стари оперативни системи, протекувањето на целосен изворен код создава сериозна безбедносна дупка. Дури и современите оперативни системи на Мајкрософт, како што е Виндоус 10, користат некаков код од Виндоус XP. Хакерите можат да го искористат ова.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *