САД го казни најголемиот кинески производител на чипови со санкции

САД го казни најголемиот кинески производител на чипови со санкции

Можноста за воведување санкции врз кинескиот производител на чипови според договорот СМИЦ од страна на САД се дискутираше многу пати овој месец. Следниот потег на Вашингтон во трговската војна со Пекинг беше официјализиран вчера – секој снабдувач на опрема или материјали со американско потекло за SMIC ќе мора да добие посебна лиценца.

Како и секој друг корисник на литографска опрема и материјали за производство на полупроводнички компоненти, SMIC соработува со американските компании Lam Research, KLA и Applied Materials. Дури и снабдувањето со литографска опрема на холандскиот ASML за SMIC може да падне под ограничувања.

На пример, кинеската компанија не успеа да добие дозвола за увоз на ASML литографски скенери што се користат во таканаречената литографија EUV. Сега SMIC исто така може да има проблеми со пристапот до помалку напредните скенери за ДУВ – и нови од Европа и поправени од САД.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *