Фејсбук лансира меѓу-платформски пораки на Инстаграм и Месенџер.

Но, сè уште не е достапна за сите корисници.

Фејсбук го направи својот најголем чекор досега во интеграцијата на своите различни платформи за пораки, дозволувајќи им на избрани корисници на „Месинџер“ и „Инстаграм“ да испраќаат пораки една до друга апликација до апликација. Покрај лансирањето на крос-платформските пораки, Инстаграм исто така добива голем ремонт на својот систем ДМ, кој ќе се прошири со функциите преземени од Месинџер.

Новите алатки за пораки на Инстаграм вклучуваат исчезнувачки пораки, селфи налепници, прилагодени емотикони, бои на разговор, нови начини за блокирање на несакани пораки и воведување на функцијата Messenger’s Watch Together, што ви овозможува да гледате видеа со пријателите за време на видео повик.

Корисниците ќе можат да го одбијат ажурирањето доколку изберат, но Фејсбук без сомнение ќе се обложи дека пристапот до нови функции ќе ги охрабри да кажат да. Покрај преку-платформските пораки, корисниците на Инстаграм и Месинџер истовремено можат да бараат профили преку двете апликации истовремено. Корисниците можат да се откажат од овие карактеристики ако сакаат.

Точно кога и каде ќе бидат достапни меѓу-платформските пораки на Instagram и Messenger е нејасно. Според Си-Ен-Ен, одликата во моментов е „тестирана на одбрани пазари и ќе се прошири на глобално ниво во наредните месеци“. Нема јавна временска рамка кога Фејсбук исто така може да започне да ги интегрира своите други беге-пораки, WhatsApp.

Веста е дел од амбициозниот план наведен од извршниот директор на Фејсбук, Марк Цукерберг во 2019 година, за да ја пренесе својата империја на социјалните медиуми од една основана на јавни простори во една со поголем фокус на приватната комуникација. Како што објасни Цукерберг во 2019 година, „приватните пораки, ефемерните приказни и малите групи се далеку најбрзо растечките области на комуникација преку Интернет“. Со интегрирање на пораки на своите различни апликации, од кои секоја има повеќе од 1 милијарда корисници, Фејсбук се надева дека ќе освои што е можно повеќе од овој пазар.

Минатите чекори вклучуваат лансирање апликација за мали бизниси што им овозможува да управуваат со страници и профили на Фејсбук, Месинџер и Инстаграм и нова алатка Центар за сметки што им овозможува на сите да ги контролираат своите информации за најавување на разни својства на Фејсбук.

Комбинирањето на овие услуги е огромен предизвик во инфраструктурата, особено за идната интеграција на WhatsApp, која е криптирана од крај до крај. Но, поголема пречка може да дојде од регулаторите, кои се претпазливи за доминацијата на Фејсбук во мобилните пораки.

По најавата на Цукерберг за неговата амбиција да ги интегрира пораките на Инстаграм, WhatsApp и Messenger во 2019 година, ко-основачот на Facebook, Крис Хјуз, ја повика компанијата да биде растурена. Хјуз тврди дека Фејсбук стана монопол на социјалните медиуми, а корисниците не можеа да преминат на никакви одржливи конкуренти. Голем број истакнати американски политичари, вклучувајќи го и актуелниот кандидат за демократи за претседател, eо Бајден, одговорија на оваа загриженост. Фејсбук, исто така, во моментов се спроведува антимонополски истраги и во САД и во ЕУ, а Цукерберг сведочеше пред ФТЦ минатиот месец.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.