Многу постари MacBook нема да можат да гледаат 4K Netflix оваа есен поради недостаток на чип

MacBook без Т2 чип не можат да гледаат 4K Netflix.

MacOS Big Sur, претстојното издание на Apple за оперативниот систем Mac, конечно ќе ви овозможи да гледате содржина 4K HDR Netflix, но излегува дека ќе работи само на Macs 2018 или подоцна со безбедносниот чип T2 на Apple, според новиот документ за поддршка на Netflix (преку терминал на Apple).

Тоа значи дека целосниот список на Macs, кои можат да гледаат 4K содржина на Netflix, барем засега, е како што следува:

iMac (2020)
iMac Pro
Mac Pro (2019)
Mac mini (2018)
MacBook Air (2018 или подоцна)
MacBook Pro (2018 или подоцна)
Има лесен начин да проверите дали вашиот Mac има Т2 чип, како што посочува Apple на својата веб-страница.

Разочарувачки, старите iMac и лап-топ компјутерите пред 2018 година кои теоретски може да репродуцираат содржина на Netflix 4K, без разлика дали се на нивните вградени дисплеи или преку надворешен монитор 4K или 5K, нема да можат. Не е јасно зошто е потребен безбедносен чип Т2: Нетфликс немаше веднаш одговор за нас, а Епл не одговори на барање за коментар.

Но, ако требаше да претпоставиме, тој чип Т2 можеби ќе може подобро да се справи со содржината од 4К затоа што делува како ко-процесор. Чипот Т2 има вградена моќ за обработка на видео, вклучувајќи поддршка за популарниот кодек HEVC, според маркетинг слајдот од настанот на Apple во октомври 2018 година. На својата веб-страница за најновата iMac, Apple вели дека чипот Т2 „го прави транскодирањето на видео HEVC до двапати побрзо од претходната генерација“.

Не сме сигурни дали Netflix користи HEVC за овие преноси со високи резолуции, но ако го користи тоа, можеби чипот T2 е клучен во помагањето на 4K Netflix без проблеми да игра на Mac.

Ако сакате да гледате 4K Netflix и да имате компатибилен Mac откако ќе се појави macOS Big Sur оваа есен, исто така ќе треба да се претплатите на премиум планот на Netflix со 15,99 долари месечно. А, содржината на 4K Netflix можете да ја гледате само со Safari, не со други прелистувачи, според документот за поддршка на Netflix.

Корисниците на Mac не се единствените со специфични барања за гледање 4K Netflix, сепак: на Windows, треба да бидете на Windows 10, користејќи Microsoft Edge или апликација Netflix, со дисплеј со можност за 4K и машина со доволно моќна Процесор или графички процесор.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.