Прототипот на роботскиот батлер на Тојота виси од таванот како љиљак.

Тојота гради роботи кои ќе му помогнат на населението во светот.

Населението на Земјата забрзано старее, а луѓето на возраст од 65 години и повеќе ја сочинуваат најбрзо растечката возрасна група во светот. Ова ќе создаде проблеми за многу земји, бидејќи тие се борат да најдат ресурси за да се грижат за постарите. И затоа, одделот за роботика на Тојота е фокусиран на развој на механички помагачи за домот, одржување на здрави и среќни постари генерации како што стареат.

Оваа недела Тојота понуди подетален преглед на некои прототипови што ги тестира во макетни домашни средини изградени во нејзините лаборатории во Калифорнија. Овие вклучуваат „портен робот“ кој виси од таванот и е во состојба да заврши задачи како чистење и полнење на машината за миење садови.

Тојота вели дека дизајнот на роботот бил инспириран од патувања во јапонски домови, каде што истражувачите откриле дека ограничениот простор на подот ќе ја ограничи способноста на робот да помогне. Нивното решение беше да се замисли иден дом изграден со роботи директно интегрирани во архитектурата. Изградбата на нови домови со помош на роботи од нула, ќе создаде свои проблеми, се разбира, но самиот дизајн решава некои проблеми.

„Што ако наместо да му треба робот за да се движи низ преполниот под, тој наместо тоа може да патува по таванот и да се тргне од патот кога не е потребен?“ рече Ден Хелмик, ко-водач на учењето на флотата за роботика на Институтот за истражување на Тојота (ТРИ), за време на виртуелна презентација. ТРИ за прв пат е основана во 2015 година со инвестиција од една милијарда американски долари.

Како додаток на робот за порти, ТРИ демонстрираше и „мек меур механизам“ што користи перничиња исполнети со воздух за нежно зграпчување на разни предмети и поден мобилен робот со истите основни можности како и неговиот придружник сличен на лилјак. Истражувачите на институтот исто така покажаа како ја користат виртуелната реалност за обука на овие машини. Луѓето ги извршуваат посакуваните дејства, како што се бришење на маса, користејќи VR контролери, а овие движења потоа се програмираат во роботите. Голем број на роботски компании користат слични техники за надминување на предизвиците со програмирање на физичките движења во машините.

Овие ботови, сепак, се само прототипи, а Тојота не планира веднаш да ја комерцијализира технологијата. „Роботите што ги гледате денес се прототипи за забрзување на нашето истражување, но тие нема да бидат претворени во производи во скоро време“, рече Макс Бајрачарија, потпретседател на роботика на ТРИ, според извештајот на TechRepublic.

Тојота е само една од многуте компании кои развиваат домашни роботи, но полето сè уште останува крајно тешко. Додека многу лаборатории создадоа машини кои можат да вршат домашни работи во лабораторија, се покажа тешко да ги пренесете тие вештини во вистински домови, каде што не може да се мерат, моделираат и предвидуваат сите аспекти на дури едноставни задачи.

Сепак, пристапот на Тојота е убедливо емпатичен, со лабораторијата насочена кон градење околу потребите и очекувањата на луѓето, а не да ги надминува. Како што изјави извршниот директор на ТРИ, Гил Прат, за IEEE Spectrum, идејата е да се засилат, наместо да се заменат, човечките способности. „Тоа значи градење технологија што ни овозможува да продолжиме да живееме и да работиме и да се однесуваме едни со други како да сме помлади“, рече Прат.

Можете да видите повеќе од овие машини во виртуелната презентација од 360 степени подолу:

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.