Како да користите слика во слика на iOS 14.

Сега можете да гледате видеа од PiP на iPhone и iPad.

Дури и кога користите телефон, со неговиот релативно мал екран, можноста да гледате видео со помош на „Слика во слика“ (PiP) може да биде многу корисна. Може да играте музичко видео додека го проверувате најавата за Твитер или да разговарате со пријател додека гледате омилен филм. Во iOS 14, Apple сега овозможи да се користи PiP на вашиот iPhone или iPad. И, користењето е крајно едноставно.

Додека гледате видео, само поминете нагоре кон вашиот почетен екран. Видеото ќе продолжи да се репродуцира додека ја проверувате вашата е-пошта, одговарате на текст или правите што друго треба да направите. Можете дури да го направите видеото поголемо или помало со користење на изклинвам за зумирање; или можете да го поминете целосно од патот. (Continueе продолжи да игра; стрелката од страната на екранот ќе ви покаже од каде можете да ја повлечете назад.)

Ако сакате да го вратите видеото на цел екран, само притиснете ја иконата „цел екран“ во горниот десен агол на видеото. Затворете го целосно со потчукнување на „x“ во горниот лев агол.

Користењето на PiP на iPad работи многу слично. Вие едноставно го започнувате вашето видео и го барате симболот PiP (поле со стрелка насочена кон помала кутија); ако вашиот iPad има копче Home, можете да го притиснете наместо тоа. Потоа можете да го преместите видеото околу вашиот екран, да го направите поголем или помал и да го преместите на посебен екран на ист начин како што би правеле со iPhone. Потоа можете да ја користите иконата „цел екран“ за да ја проширите или „x“ за да ја затворите.
Не сите апликации ќе работат со PiP. Gadget Hacks има список со сите тековни (колку што знаат) апликации што поддржуваат PiP на iOS 14, и е прилично сигурен облог дека списокот ќе се прошири. Со еден исклучок: YouTube. Ако сте на бесплатната апликација YouTube, немате среќа; YouTube дозволува PiP само за претплатници на Премиум.

РАБОТА ЗА ЈУТУБ – ЗА СЕГА
Постои спор за водење бесплатна сметка на YouTube во iPhone PiP што работи (или барем тоа се случи до моментот на пишувањето). Тоа е многу слично на начин на кој можете да слушате музика од YouTube во позадина. Ова е она што го правите:

Отворете ја youtube.com (не апликацијата YouTube) во прелистувачот Safari
Допрете на иконата АА во горниот лев агол и изберете „Побарај веб-страница за работна површина“
Започнете го вашето видео и допрете на него за да биде на цел екран
Допрете на него додека игра, за да ги добиете вообичаените контроли. Симболот PiP треба да биде во горниот лев агол. Изберете го.

Сега ќе го репродуцирате видеото на YouTube во PiP. Сепак, бидете свесни дека прозорецот PiP ќе исчезне веднаш штом видеото ќе заврши. Ако сакате да играте друга, ќе мора повторно да го поминете целиот процес. И, секако, нема гаранција дека YouTube во одреден момент нема да ја затвори ниту оваа посебна дупка.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.