Твитер им соопштува на сите корисници „прочитајте пред да го ретвитувате“

Насловот не ја раскажува целата приказна.

Твитер вели дека работи на тоа што наскоро ќе им го соопшти на сите корисници своите „прочитајте ја статијата пред да ја ретвитате“ Компанијата започна со тестирање на законот во јуни, што се појавува кога луѓето одат да ретвитаат приказна што не ја кликнале за да ја прочитаат.

Твитер вели дека нејзината мотивација е „да помогне во промовирање на информирана дискусија“. Насловите често не ја раскажуваат целата приказна, па дури можат да бидат и во заблуда. Охрабрувањето на луѓето барем да го прочитаат написот што го споделуваат, се чини како паметен начин да се промовира медиумска писменост и да се запрат некои реакции со бушава колена што може да ги направи дезинформациите вирусни.
Компанијата сподели некои резултати од првичниот тест на одликата, што беше ограничено на корисниците на Твитер на Андроид. Во него се вели дека луѓето покажале дека навремените написи се отвораат 40 проценти почесто и дека вкупниот процент на луѓе што отвораат написи пред ретвитувањето е зголемен за 33 проценти. Компанијата исто така рече дека „некои луѓе“ (статистички бесмислена фраза!) Не го ретвитаа написот откако го отворија.

Твитер вели дека сега „работи на доставување на овие упатства за сите наскоро на глобално ниво“ и дека во иднина, прашањето ќе биде помало откако еднаш ќе им биде прикажано на корисниците („затоа што сфаќаме дека го добивате“). Ова не е единствената опција што ја тестираше Twitter за да го подобри животот на својата платформа. Другите вклучуваат функција што ги предупредува корисниците пред да испратат навредливи одговори и можност да се ограничи кој одговара на твитови (што сега е објавено на глобално ниво).
Се надеваме дека целото ова експериментирање е само загревање за следниот логичен чекор: предупредување прикажано на сите корисници пред воопшто да твитаат нешто.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.