Facebook вели дека со години бара од Apple да им дозволи на луѓето да ја менуваат стандардната апликација за пораки на iPhone.

Дали би се префрлиле на WhatsApp или Messenger ако можете?

Со iOS 14 и iPadOS 14, Apple конечно се согласи на долгогодишно барање од клиенти: компанијата воведе опција за промена на вашите стандардни апликации за прелистување на Интернет и управување со е-пошта. Но, многу други категории на апликации – пораки, музика, календар, итн. – остануваат заглавени на вградениот софтвер на Apple. Фејсбук не е премногу задоволен од тоа. Според Информациите, Фејсбук прави посилен притисок да го убеди производителот на iPhone да им дозволи на луѓето да изберат своја сопствена апликација за пораки.

„Чувствуваме дека луѓето треба да можат да избираат различни апликации за испраќање пораки и стандардно на нивниот телефон“, изјави за информациите Стен Чудновски, шеф на Фејсбук за Месинџер. „Општо, и онака сè оди во овој правец“. Според него, Фејсбук во текот на годините рутински барал од Епл да овозможи апликации од трети лица да бидат преземени како стандарден клиент за пораки. Одговорот отсекогаш бил не. „Главната претпоставка е дека пораките ја зголемуваат продажбата на хардвер“, рече тој, запрашан зошто ставот на „Епл“ останува непроменет.

И тоа е веројатно точно: iMessage платформата на Apple и карактеристиките што ги овозможува меѓу сопствениците на iPhone – говорни пораки, потврди за читање, индикатори за одговор / пишување, налепници и ефекти на пораки, Memoji и повеќе – се фактор за движење зошто луѓето купуваат Ајфони.
Како што забележува MacRumors, оставањето други апликации да го заземат местото на Messages ќе бара значителни промени во iOS, што во моментов не дозволува апликации од трети страни да добиваат СМС-пораки испратени на телефонскиот број на iPhone. И гледајќи дека ова е Фејсбук за кој зборуваме, сепак ќе мора да ги измерите импликациите на приватноста, дури и ако компанијата се обврза на енкрипција од крај до крај за пораки.

Само денес, излегоа вести дека Apple привремено ќе престане да го намалува вообичаеното намалување на 30% од плаќањата во апликациите за настани на Фејсбук преку Интернет. Ова се случи откако Фејсбук ја оцени таксата на „Епл“ како штетна за бизнисите кои се обидуваат да го издржат економскиот данок на пандемијата КОВИД-19. Привремениот договор ќе истече на крајот на 2020 година. И иако претставува мала победа за Фејсбук, очигледно компанијата има поголеми цели и сепак сака да стане поголем дел од искуството со iPhone – за луѓето што го сакаат – како што обединува компанијата нејзината платформа за пораки помеѓу Instagram, Facebook и WhatsApp. Бидејќи „Епл“ продолжува да се соочува со надзор од креаторите на политики и со зголемената јавна критика од развивачите, се чини дека „Фејсбук“ мисли дека сега е моментот да се натрупа на притисокот.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.