„Мајкрософт“ имаше тајна тема за „Виндоус XP“ што го прави да изгледа како „Мек“

Кажете здраво на темата на Мајкрософт Аква Мек.

„Мајкрософт“ создаде тајна тема „Виндоус ХП“, со што оперативниот систем изгледа повеќе како „Мек“. Неодамнешното протекување на изворниот код на Windows XP ја откри раната работа на Мајкрософт на оперативниот систем и некои необјавени теми што компанијата ги создаде за време на раниот развој на XP уште во 2000 година.

Едната е означена како „Кенди“ и вклучува дизајн кој наликува на Aqua интерфејсот на Apple, кој за прв пат беше претставен на конференцијата Macworld & Expo во 2000 година. Иако темата е нецелосна, копчето за старт на Windows XP и различните копчиња и елементи на интерфејс се јасно теми за одговара на Аква на Епл.

Мајкрософт никогаш не ја објави својата тема Aqua за Windows XP и разбираме дека се користеше во раниот изворен код за ОС. Програмерите на Виндоус се чини ја користеа темата како меморандар за изградба на тематскиот мотор за Windows XP. Самата тема е опишана како „Свирка кожа со бонбони за очи“ и означена како „само за внатрешна употреба“. Вистлер беше кодното име за Windows XP.

Мајкрософт славно се пресели во сина и зелена тема Луна за последната верзија на XP, која многумина ја нарекоа Fisher Price-esque кога првично беше објавен ОС во 2001 година. Тематскиот мотор во Windows XP беше главно ажурирање на ОС, дозволувајќи трет -теми за партии и многу прилагодливост.

Мајкрософт развиваше Виндоус XP за време на една ера кога имаше силна конкуренција со Епл околу десктоп оперативните системи. Подоцна во ‘00-тите, Apple се забавуваше со„ Мајкрософт “со транспаренти на годишната конференција за програмери на која пишуваше„ Редмонд, започнете ги фотокопирите “. „Епл“ исто така спроведе рекламна кампања „Земи Mac“, фокусирана на недостатоците на Виндоус, а особено на Виндоус Виста.

За време на 90-тите и ‘00-тите, Windows беше под силно влијание на класичниот Mac OS и она што подоцна стана OS X. Apple исто така позајми некои функции на Windows, особено околу прозорецот, навигацијата, контролните панели и датотеките и папките за прелистување.

Истекувањето е редок увид во раниот развој на оперативниот систем што го користат милиони. Постигнавме до Мајкрософт за да ја коментираме необјавената тема Windows XP и ќе ве ажурираме соодветно.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.