Андроид 101: како да го прилагодите вашиот панел за повеќе задачи

Може да покажете едно, две или три копчиња на дното на вашиот екран.

Во Android 11, Google додаде нова функционалност во својот панел за повеќе задачи или прегледот на неодамнешните апликации – оној пригоден проток на сликички што ви овозможува да ги прегледувате сите ваши активни апликации и да изберете која сакате да ја користите.

Од Андроид 10, можевте да изберете на три различни начини, не само за пристап до вашиот панел за повеќе задачи, туку и за навигација во вашиот почетен екран. Овие три методи се именуваат соодветно, според видовите копчиња што се појавуваат на дното на екранот: навигација со гестови, навигација со два копчиња и навигација со три копчиња. Во оваа статија, ќе објаснам како Андроид 11 додаде неколку интересни одлики на два од трите методи. Но, прво, еве како се префрлате од едното на другото.

  • Повлечете надолу од горниот дел на екранот за да пристапите до фиоката за апликации и допрете на иконата за поставување (запчаникот во долниот десен агол)
  • Ако имате Android 10, изберете „Систем“> „Гестови“> „Системска навигација“
  • Ако имате Android 11, изберете „Пристапност“> „Системска навигација“
  • Изберете или „Навигација со движења“, „Навигација со 2 копчиња“ или „Навигација со 3 копчиња“

НАВИГАЦИЈА со гестови
Ова е методот „удар“ воведен во Андроид 10 и оној што се чини дека Гугл е најзагрижен што луѓето го користат. Во Android 10, ќе ги видите полето за пребарување и пет икони на дното на екранот. Во Android 11, сè што ќе видите на дното на екранот е една рамна линија. Повлечете нагоре и задржете и ќе го добиете прозорецот за повеќе задачи со сите ваши отворени апликации. Потоа можете да лизгате од една на друга страна за да пристапите до нив.

И во двете верзии, ако ја допрете иконата на горниот дел од страницата со апликацијата, ќе добиете паѓачко мени што или ви овозможува да пристапите до страницата за информации на апликацијата или ви овозможува да ја отворите апликацијата во формат на поделен екран. Во зависност од апликацијата, може да имате пристап до други одлики; на пример, ако пуштате видео, можете да го паузирате и од тука.

Во Андроид 11, додадени се две врски под панелот за повеќе задачи: Снимка на екранот и Избери. Допрете Слика од екранот и ќе добиете слика од екранот на која било страница на апликацијата што ја гледате во моментов. Допрете Избери и целиот текст на таа страница на апликацијата ќе биде избран за да го копирате, споделувате или пребарувате.

НАВИГАЦИЈА со 2 копчиња
Ова ви дава две икони на дното на екранот: кратка, густа линија што се залага за копчето Home и копче за назад лево. Повлечете нагоре на копчето за почеток и ќе можете да пристапите до истиот прозорец за повеќе задачи со паѓачките менија до кои може да се пристапи на горниот дел од секоја апликација.

Сепак, во Андроид 11, не ги добивате копчињата „Слика од екранот“ / „Избери“ под стаклата. Наместо тоа, како во Андроид 10, добивате поле за пребарување на Google на дното на екранот заедно со икони за пет апликации.

НАВИГАЦИЈА со 3 копчиња
Ова е старомоден начин за навигација, со копчињата за грб, дома и префрлување апликации на дното на дисплејот. Користете ја десната икона „префрли апликации“ за да се појави прозорецот за повеќе задачи. Сè уште ги имате паѓачките менија над секоја апликација, а во Андроид 11 подолу имате врски со „Скриншот“ и „Избери“.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.