„Birdwatch“ на Твитер изгледа како нов обид за искоренување на пропагандата и дезинформациите.

Твитер потврди дека ќе сподели повеќе „наскоро“.

Твитер потврди дека работи на нова опција, моментално наречена „Birdwatch“, што може да им дозволи на заедницата на Твитер да се предупредат едни на други за погрешни твитови што може да предизвикаат штета.

Има многу страшно што не знаеме за идејата, вклучително и дали Твитер навистина ќе ја објави во јавноста или како таа може да работи во нејзината последна форма, но доволно излезе во јавноста дека имаме прилично фер увид во одликата – што, разбираме, сè уште е рано во развој и нема да биде објавено пред изборите во САД.

Како што забележува TechCrunch, постоењето на таква алатка за прв пат го откри Jane Manchun, која често копаше низ кодот на апликацијата за докази за необјавени карактеристики, уште во август..

Премногу е рано да се проценува дали оваа одлика може да има влијание, особено затоа што не е јасно дали модераторите или алгоритмите на Твитер ќе постапат според резултатите. Се чини дека прашалникот оди подалеку од сегашните алатки за известување на Твитер, кои во основа ве замолуваат да ја категоризирате вашата жалба со притискање на неколку копчиња и да се надевате дека тимот за модерирање на Твитер ќе одговори соодветно.

Твитер зеде многу значење во петокот и саботата откако потврди дека ќе ги суспендира корисниците кои јавно се надеваат на смртта на претседателот Трамп, особено откако на Твитер објави дека едноставно спроведува политика што се однесува на сите.

Твитот доби голема пропорција, особено од жени и членови на други групи кои честопати добиваат смртни закани и други форми на вознемирување заради искажување на своите ставови. (Јас изоставувам специфични примери за да не станат мета повторно.)

Твитер се обиде да ги увери тие корисници со нова нишка во саботата што ветуваше најконзистентно спроведување и „акција, а не празни зборови“.

Ќе биде интересно да се види дали Birdwatch ќе биде значајна акција – или само уште едно место на Твитер за завојуваните фракции за да расправаат за разликата помеѓу лагите и алтернативните факти.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.