Фејсбук прави голем чекор во поврзувањето на Инстаграм, Месенџер и WhatsApp.

Некои корисници на Инстаграм сега ќе можат да им порачуваат на своите пријатели на Месенџер, без да им треба сметка на Фејсбук.

Овој потег е првиот чекор во планот на Фејсбук за интеграција на Инстаграм, WhatsApp и Messenger, објавен минатата година. Овој напор може ефективно да ја зацврсти доминацијата на Фејсбук над пазарот на пораки за следните години и, веројатно, ќе го отежни распадот на компанијата, која се соочува со антимонополска контрола во Вашингтон. Инстаграм, WhatsApp и Messenger секој може да се пофали со преку 1 милијарда активни месечни корисници.
Можноста за корисниците на Инстаграм и Месинџер да испраќаат пораки или видео разговор едни со други во моментов се тестира на одбрани пазари и ќе се прошири на глобално ниво во наредните месеци. Компанијата не даде повеќе детали на брифингот со медиумите, но рече дека луѓето на Инстаграм ќе се изјаснат за новото искуство. Ова лето започна со тестирање на функционалноста, но сега се шири пошироко.
Компанијата одби да обезбеди временска рамка кога истата функционалност ќе биде достапна за WhatsApp.
Фејсбук (ФБ) првпат ги задеваше плановите во март 2019 година да ги испреплетува своите различни услуги, вклучително и WhatsApp, Instagram и Facebook. Идејата беше луѓето што имаат само сметки на WhatsApp да можат да испраќаат пораки на пријатели на Instagram или Messenger и обратно, без да мораат да преземаат апликација или да се префрлаат на повеќе апликации за да испраќаат пораки. Фејсбук ги купи Инстаграм во 2012 година и WhatsApp во 2014 година, а го откачи Messenger во сопствената апликација во 2011 година.
На прашањето на брифинг со новинарите пред објавата во средата за тоа колку е тешко да се поништи интеграцијата ако регулаторите сакаат да го одделат нејзиниот бизнис, шефот на производот на Инстаграм, Вишал Шах, рече дека овој напор претставува „огромна инвестиција од перспектива на инфраструктурата. “
„Системите на задниот дел на кои седевме одозгора не беа исти. Требаше да стигнеме до место каде што беа слични инфраструктури. Моравме да префрламе одлики и важни работи преку Фејсбук Месенџер, како и на [Инстаграм ] Директно “, рече Шах, но тој исто така забележа дека голем дел од„ основната архитектура “меѓу Месинџер и Инстаграм е веќе споделена, како што се рекламирање и трговија.
Покрај тоа што можат да разговараат едни со други, Instagram и Messenger ќе добијат и некои надградби. Корисниците кои ќе се определат за новото искуство можат да испраќаат „селфи налепници“ – хибрид од Бумеранг, селфи и налепници – заедно да гледаат видео клипови на IGTV или Facebook и да вклучат нов „режим на исчезнување“, во кој пораките автоматски исчезнуваат откако ќе прегледано е
На прашањето за можноста комуникацијата преку апликација да отвори врата за вознемирување, Инстаграм одговори дека корисниците можат да блокираат некого преку апликациите. Дополнително, додадени се нови поставки за приватност, така што корисниците можат да одлучат кој може да ги контактира, а „Инстаграммер“ може да одлучи да не прима пораки од корисниците на „Фејсбук“ и обратно.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.