MSI ветува поврат на средства откако подружницата продаде графички RTX 3080 при обележувањето на eBay.

Starlit Partner го продаде RTX 3080 за 599 американски долари над редовната цена.

MSI призна дека нејзината подружница Starlit Partner доби „пристап“ до новите графички картички на MSI, GeForce RTX 30, во „грешка“, откако беше откриено дека ги продава на огромни марки на eBay. Откако се појавија врските меѓу двете компании, корисниците на „Редит“ го обвинија MSI дека ги искористи недостатоците на акциите на „скалпот“ клиенти со надуени цени преку подружница. MSI вели дека секој што купил графички картички преку MSRP од Starlit, ќе му се понуди избор на целосна или делумна наплата.

Во изјавата објавена на Твитер, MSI потврди дека Starlit Partner е „индивидуална подружница за продажба“ под компанијата и рече дека обично ги продава „вишокот залихи и обновени предмети на MSI“. MSI вели дека на „Старлит“ вообичаено нема да им се даваат нови производи како што се графичките картички од серијата GeForce RTX 30, но „грешка им дозволи пристап до инвентарот за кој не смееја да управуваат“.
Како одговор, MSI рече дека Starlit ќе контактира со секој што купил графичка картичка со надуена цена за да им понуди избор на целосна наплата или делумно враќање на која било сума платена преку MSRP на картичката. „Движејќи се напред, МСИ ќе спроведе построга политика за да избегне повторно да се случуваат вакви ситуации“, велат од компанијата.

Иако списокот е отстранет, Starlit Partner се чини дека продава графичка картичка MSI GeForce RTX 3080 Gaming X Trio за 1.359 американски долари, што е скоро 600 американски долари во однос на цената од 760 долари. Снимките на екранот од списокот објавени од VideoCardz покажуваат дека картичката се рекламира како во „нова“ состојба и дека четири се продадени. На нејзината страница eBay сега стои дека производот е отстранет од продажба „затоа што имало грешка во списокот“.
Веста доаѓа откако најновите графички картички на Nvidia се соочија со недостиг на акции поради нивната популарност. GeForce RTX 3080 се распродаде скоро веднаш кога се појави во продажба минатиот месец, а картичките оттогаш се појавија на eBay за стотици или дури илјадници долари во однос на нивната оригинална цена. Nvidia се извини за недостигот на акции и го врати назад лансирањето на подостапниот RTX 3070 за да има повеќе достапни акции на денот на лансирање.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *