Инстаграм направи голема промена во Threads и јас, како единствен корисник на Threads, сум тажен.

Основната цел на апликацијата се смени.

Instagram објави ажурирање на апликацијата Threads и тоа е прилично голема промена. Иако Threads претходно ви дозволуваа само да испраќате блиски пријатели (т.е. сметки што сте ги додале на списокот „Затвори пријатели“ на Instagram), сега можете да го користите за да испратите пораки до кој било корисник на Instagram. Како единствен корисник на нишки на планетата Земја, тажен сум.

Добро, затоа претерав. Јас не сум единствениот корисник на Threads – околу 220.000 луѓе ја користеа апликацијата Threads на Instagram од минатата година. Но, тоа е помалку од 0,1 процент од месечните активни корисници на Instagram, кои бројат повеќе од една милијарда. И не е тешко да се види зошто Темите не се толку популарни – во суштина потребни се работи што веќе можете да ги направите со Instagram и ве замолува да ги направите на друга апликација.

Но, јас користам Теми затоа што едноставно се чувствувам интимно. Тоа е единствената апликација за испраќање пораки каде нема ѓубре, нема разговори, нема масивни групни разговори за неми и игнорирање. Само јас и моите најдобри пупки. Апликацијата заклучува што правите врз основа на локацијата и активноста на вашиот телефон и ги одржува ажурираните „Блиски пријатели“ со статуси како „Во движење“, „Надвор и надвор“, „Ладење“ и „Ниска батерија“. (Не откачувај – може да го исклучиш ова.) И, на кој било близок пријател може да испратите фотографија или видео со кликнување на едно копче, на почетниот екран, преку интерфејс, мошне сличен на оној на Snapchat.
Имам зошто Instagram ја прави оваа промена. Способноста ДМ на кој било корисник ги прави нишките покорисни за луѓето кои не ја користат одликата Затвори пријатели. Фејсбук неодамна исто така започна преку-платформска порака на Инстаграм и Месинџер, донесувајќи некои од карактеристиките на Месинџер до ДМ на Инстаграм. Инстаграм вели дека меѓу-платформските пораки нема да бидат овозможени за Threads, но тоа покажува дека компанијата вложува напори да ги интегрира своите различни услуги и да привлече повеќе клиенти.

Ажурирањето, што за прв пат го забележаа Мет Навара и Janeејн Манчун Вонг на Твитер, не е толку голема за промена во пракса. Апликацијата сè уште ги одделува вашите ДМ во јазичиња за „Блиски пријатели“ и „Сите други“. Интерфејсот изгледа скоро идентично. Известувањата стандардно се овозможени само за Затвори пријатели, иако може да го промените тоа.

Сепак, ова ажурирање е промена на филозофијата на Threads. И без таа филозофија зад неа, не сум сигурен што ги прави Threads уникатни. Не гледам зошто треба да го користам преку редовни DM на Instagram, а да не ги спомнувам Messenger, Snapchat и сите други работи што веќе ги имам на располагање. Секако, секогаш сум имал можност да ги користам тие апликации за да им порачам и на моите блиски пријатели. Но, Темите ги содржеа само тие луѓе и таа ексклузивност ја направи привлечна за мене. Темите се чувствуваа поинаку.

Но, исто така, сакам апликации што не се обидуваат да бидат сè што е секоја друга апликација. И, иако Темите не направија многу, тоа беше навистина добро во една работа – што го прави супер лесно да ги погодите вашите омилени луѓе. Ако продолжи да се шири во повеќенаменски производ повеќе сличен на Instagram Direct, се надевам дека нема да го изгуби тој фокус.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *