Стартувањето за камиони со беспилотно летало „Ајнрид“ претстави нови возила без возач за автономен превоз на товар.

Прототипите на компанијата треба да излезат на пат во 2021 година.

Ајнрид, шведскиот автономен стартување со камиони, претстави нов тип на возило што компанијата се надева дека ќе го има на патот за испорака на товар почнувајќи од 2021 година. Возилата, наречени Автономен електричен транспорт (АЕТ), се појавија во четири различни варијации. И слично како претходните прототипови на Ајнрид, тие доаѓаат без волани, педали, шофершајбни и, воопшто, без кабина.

Ајнрид се занимава со ослободување интересни, привлечни прототипови возила од основањето во 2016 година. Таму беше Т-Под без кабини, објавен во 2017 година, од кои четири работат на јавни патишта со кои се влева товарот за Отли, Шведски производител на храна. Една година подоцна, компанијата го претстави T-Log, изграден за да биде помоќен од претходникот за работата на (претпоставувате) носење тони огромни дрвени трупци. Сега има возило од следната генерација за кое се надева дека може да го пушти во производство.

Ајнрид исто така се занимава со помалку гламурозниот дел од работата, што е тестирање, валидирање и барање регулаторно одобрување за своите возила, сите електрични и може да се контролираат од далечина од страна на човечки оператор, покрај тоа што работат автономно без човечка интервенција . Компанијата допрва треба да ги открива своите планови за производство и производство.

Според дизајнот, возилата AET изгледаат скоро идентични со прототипот на Einride’s Pod (претходно Т-Pod): елегантни, бели, мешунки без кабини со мазни линии и чувство на свет. Извршниот директор на Ајнрид, Роберт Фалк, рече дека AET е повеќе аеродинамичен од претходните повторувања, што ќе помогне кога компанијата ќе започне да го зголемува своето производство. „Кога првпат заковате дизајн, зошто повторно да го пронајдете тркалото?“ – рече Фалк.

Новите AET возила се во четири нивоа. Првите две – AET 1 и AET 2 – имаат максимална брзина од 30 км / ч (18 км / ч), тежат 26 тони, имаат носивост од 16 тони и опсег на батеријата од 130-180 км (80-110 милји). АЕТ 3 и АЕТ 4 имаат слична тежина и капацитет на носивост, со максимална брзина од 45 км / ч, односно 85 км / ч.

Главната разлика помеѓу четирите варијанти е нивниот оперативен домен или услови под кои автомобилот може да вози автономно. AET 1 е дизајниран да работи во рамките на географска ограда или дефинирана географска област, додека на AET 2 му е дозволено да патува надвор од гео ограда со помош на телеоперација. AET 3 е дизајниран за рурални поставки, а AET 4 за возење по автопат. Или како што вели Фалк:

Следната генерација на Pod е единечно возило, но работи во најмногу четири различни оперативни домени (нивоа на AET). Така на пример, ако клиентот нарача под со можност за AET 3, тој е способен да работи во затворени објекти (AET 1 – ограден), на блиските рути за испорака (AET 2 – во близина) и на задните патишта помеѓу дестинациите со брзина до 45 км на час (AET 3 – рурален). Секој Pod, без оглед на нивото на AET, е способен за автономен погон на SAE на ниво 4 и може да се управува од далечина кога е потребно.

Во однос на технолошките карактеристики, секој Pod ќе биде скоро идентичен, со некои различни хардверски и софтверски конфигурации во зависност од уникатните потреби на клиентите и побарувањата од оперативниот домен. Тоа значи електричен погон, сопствен хардвер за телематика што се поврзува со платформата за мобилност на товар и хардвер за автономни погони, како што се LIDAR, камери и сензори на секој Pod.

Ајнрид тврди дека со своите нови возила „ќе се намалат трошоците за транспорт до 60 проценти и емисијата на СО2 за неверојатни 90 проценти“ – тврдо, но невозможно тврдење за проверка на фактите, со оглед на тоа што компанијата сè уште нема целосно размерен бизнис

Визијата на Ајнрид за транспортни товари без кабини му помогна да собере скромна сума пари: 25 милиони УСД во 2019 година и уште 10 милиони УСД на почетокот на овој месец од постојните инвеститори. Компанијата неодамна демонстрираше како еден оператор, кој во суштина работи како контролор на сообраќајот, може да контролира повеќе подви одеднаш.

Компанијата вели дека го користи софтверот за самовозење на Nvidia за да постигне возење Ниво 4 (што значи целосно без возач под одредени услови) возење. Камионите исто така можат да бидат контролирани од далечен оператор, кој се наоѓа стотици милји далеку, користејќи ја технологијата за телеоперација на Phantom Auto. Употребата на оваа технологија може да му помогне на Ајнрид да ги надмине пречките што ги претставува возењето надвор од патот.

Повеќето експерти сметаат дека првата индустрија што ќе биде погодена од автономното возење ќе биде секторот за товарни возила. Што е подобро да се користи случајот за технологија без возач од камиони со долги релации каде што поголемиот дел од возењето е ограничено на автопатот? Но, Ајнрид има посмела визија која вклучува теренски теренски и тешки товари.

Без сомнение, сликата за камион без кабини дополнително ќе предизвика стравувања дека автономната технологија ќе доведе до огромно раселување на работната сила – или само стравувања за безбедноста на возилото со големина трактор-приколка без возач на човек. (Се сеќавате на филмот Логан?) Во САД, 4,4 милиони работни места се поврзани со возење; од нив, работните места во камиони сочинуваат околу 2,5 милиони. Една неодамнешна студија покажа дека автоматските камиони можат да ја намалат побарувачката за возачи за 50 до 70 проценти во САД и Европа до 2030 година, со 4,4 милиони од 6,4 милиони професионални возачи на двата континента да станат застарени.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *