AMD ги открива своите нови Zen 3 Ryzen 5000 процесори, вклучувајќи го и „најдобриот процесор за игри во светот“

Достапно на 5-ти ноември, со почеток од 299 долари.

AMD штотуку ја објави својата нова постава на процесори од серијата Ryzen 5000 за работната површина, кои се и првите чипови од компанијата што ја карактеризираат својата следна генерација Zen 3 архитектура и претставуваат најголем скок за десктоп чиповите на AMD досега.

AMD исто така ги поставува очекувањата високи, ветувајќи дека новиот Ryzen 5900X не е ништо помалку од „најдобриот процесор за игри во светот“. Новите чипови ќе бидат достапни со почеток од 299 долари за почетниот модел Ryzen 5 5600X на 5-ти ноември.

Како и минатогодишните десктоп чипови базирани на Зен 2, Ryzen 3000, овие нови модели ги заменуваат, новите процесори од серијата 5000 сè уште го користат процесот на AMD од 7nm, но нудат 19% зголемување на инструкциите по циклус, заедно со комплетен редизајн на изгледот на чипот и повисок максимална брзина на засилување. (Новите чипсети скокаат директно кон брендирањето на сериите Ryzen 5000 за да се избегне каква било забуна кај новите Zen 3 чипови со десктоп чиповите Ryzen 4000 базирани на Zen 2 што AMD ги издаде во текот на летото за претходно вградени системи.)

Сите заедно, AMD вели дека едноставно заменување на Zen 2 процесорот со споредлив модел на Zen 3 – новите чипови се компатибилни со постарите матични плочи по ажурирање на фирмверот – ќе резултира со просечно подобрување на потрошувачите за 26%, сè додека се задржи броењето на TDP и основни вредности исто.

AMD започнува со четири нови процесори Зен 3. Има врвен модел Ryzen 9 5950X со 16 јадра, 32 нишки и максимална брзина на зајакнување од 4,9 GHz за 799 долари; Ryzen 9 5900X 549 американски долари, со 12 јадра, 32 нишки и максимална брзина на зајакнување од 4,8 GHz; Ryzen 7 5800X 449 американски долари, со осум јадра, 16 нишки и максимална брзина на зголемување од 4,7 GHz; и 299 долари Ryzen 5 5600X, со шест јадра, 12 нишки и максимална брзина на засилување од 4,6GHz.
Забележително, секој од тие чипови има зголемување на цената од 50 американски долари во споредба со оригиналните цени на споредливите процесори Зен 2 од 2019 година. Сите четири нови процесори ќе бидат достапни почнувајќи од 5-ти ноември.

AMD прави директен удар кон Intel со новата постава, особено моделот на компанијата Core i9-10900K, со кој Intel претходно се пофали дека е „најбрзиот процесор за игри на светот“. Додека чиповите на AMD не ги надминуваат чиповите на Intel 10th Gen со огромна брзина на часовникот – врвниот чип на Intel достигнува максимални 5,3 GHz, додека Ryzen 5950X (најбрзиот нов чип на AMD) се надминува на 4,9 GHz – AMD нуди други предности, како што е подобрена ефикасност на енергијата и поголем број на јадра и нишки.
Компанијата, исто така, посочува на одредниците, тврдејќи дека Ryzen 9 5900X успева да го победи i9-10900K на Intel во главна изведба за широк спектар на титули, вклучувајќи ги League of Legends, Dota 2, Shadow of the Tomb Raider и многу повеќе . (Чипот на Интел сепак победи за Battlefield V, и ќе мора да почекаме и да видиме како реперите на трети страни ги рангираат работите пред да направите какви било вистински проценки тука.)

Се разбира, на нов процесор му треба нов графички процесор за да работи со него, а AMD исто така одвои време да започне да ги задева своите претстојни графички картички Radeon RX 6000 „Биг Нави“ изградени врз нејзината архитектура RDNA 2 од следната генерација дека компанијата ќе биде целосно објавувајќи на 28-ми октомври. Новите картички би требало да бидат одговорот на AMD за графичките процесори на Nvidia RTX 3000, а компанијата ветува дека и таа ќе може да ги притисне 4K игри на високо ниво, задевајќи над 60 fps за „Borderlands 3“, „Call of Duty: Modern Warfare“ , и Gears 5 при ултра поставувања.

AMD нема да има премногу долго да се одмори на своите ловорики: Интел веќе се подготвува за својот одговор, веќе ги задава своите процесори на 11-от генерал Rocket Lake за почетокот на 2021 година.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *