„Помошникот на Google“ добива прилагодени кратенки за директна интеракција со трети лица апликации за Android.

„Еј Гугл, испрати твит“

„Помошникот на Google“ станува сè поинтегриран со апликации од трети страни на телефони со Android. Google ја шири можноста за пребарување апликации, па дури и употреба на говорни команди за популарни задачи, како што се испраќање пораки, започнување работи или прелистување на вашата кошничка.

Додека „Помошникот“ подржуваше отворање апликации преку говорни команди веќе некое време, од денес, корисниците исто така ќе можат да пребаруваат во која било апликација што ја инсталирале на „Андроид“ директно од „Помошникот на Google“. И за програмерите што додаваат поддршка, Google оди уште подалеку, додавајќи уште подлабока интеграција за „Помошникот“ директно да се поврзува со вообичаените задачи или страници во рамките на апликацијата користејќи говорни команди.

Претходно, поддршката од трета страна на „Помошникот“ во голема мерка беше ограничена на прилагодени активности – ефективно, апликации што работат во „Помошникот“. Новата функционалност му дозволува на „Помошникот“ да работи директно со апликации што сте ги инсталирале на вашиот телефон.

На пример, ќе можете да побарате од „Помошникот“ да ви го повлече јазичето за претплати на YouTube со изговарање „Еј Гугл, претплати на Јутјуб“, додека да кажете „Еј Гугл, профил на мојот Инстаграм“ ќе ја повлече страницата на вашиот профил во рамките на апликацијата Инстаграм. (Можеби во најнаметливиот пример за ова, Google ги поддржува Nike’s Adapt патиките, со кои ќе можете да командувате за автоматско врзување со вашиот глас.)

За почеток, Google шири поддршка за околу 30 апликации од врвните апликации во Play Store, вклучително и Facebook, Instagram, Amazon, TikTok, Spotify, Postmates, Discord, Walmart, Etsy, Snapchat, Twitter, Uber и повеќе. Вклучени се и различни апликации на Google, вклучувајќи YouTube, Gmail и Мапи.

Програмерите ќе можат да додадат свои вградени интеграции на нивните апликации, овозможувајќи длабоко поврзување за специфични страници и одлики на апликациите, што значи дека бројот на апликации што го нудат ова ниво на интеграција треба да се прошири наскоро. Google нуди и список на специфични заеднички функции (како објавување во апликација) заедно со опцијата за креирање на прилагодени дејства.

За да видите кои апликации нудат кратенки специфични за апликациите, кажете „Еј Гуглу, моите кратенки“ на вашиот телефон со Android, што ќе ве доведе до ново мени што покажува кои апликации имаат кратенки и ви овозможуваат да активирате специфични команди. За да користите кратенка, треба прво да ја додадете на „Помошникот на Google“. Google нуди список со предлози за дејства засновани на апликациите што ги користите често, но исто така ќе можете да ги прегледувате сите можни дејства врз основа на апликација по апликација.

Кратенките исто така можат да се уредуваат со сопствени фрази. На пример, наместо да кажете „Еј Гугл, твитај“ за да ја отвориш апликацијата Твитер и да создадеш нов твит, можеш да го прилагодиш за да го изврши тоа дејство со своја фраза наместо тоа, како „Еј Гугл, извикувај во бесконечната празнина“.

Тоа рече, додека можете да ги уредувате фразите за активирање за специфични команди, вие сте ограничени од апликациите и опциите што ги нуди секој развивач. На пример, во моментов, можете да користите кратенка за да креирате нова приказна на Фејсбук, но не и нова Инстаграм.

Новите кратенки на „Помошникот“ не се толку силни како апликацијата „Сири кратенки“ на „Епл“, што овозможува далеку подлабоко прилагодување и посложени рутини (барем, за корисниците кои сакаат да нуркаат и да се справат со комплексноста на системот на „Епл“). Но, тој го отвора „Помошникот“ за многу повеќе случаи на употреба отколку што беа претходно достапни. Под претпоставка дека Google е во можност да продолжи да ја развива својата длабока поврзаност, тоа може да помогне Асистентот да биде уште покорисен и прилагодлив за напред.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.