Waymo ќе им овозможи на повеќе луѓе да се возат во нејзините возила без возачи во Феникс.

Компанијата има за цел „100 проценти“ од своите патувања да се одвиваат во возила без возач.

Waymo, единицата за самоуправување на Alphabet, објави дека ќе ги отвори своите возила целосно без возачи за сите клиенти на својата услуга за возење-поздравување во Феникс, Аризона. Претходно, компанијата дозволуваше само избрани неколку луѓе. Сега, над илјада луѓе ќе можат да се возат во возило Waymo без возач за човечка безбедност на предното седиште.

Waymo ги тестира своите возила во областа Феникс од почетокот на 2017 година. Неговите самовозечки автомобили работат во околу 100 квадратни милји област на услуги што ги вклучува градовите Чендлер, Гилберт, Меса и Темпе – иако неговите автомобили без возачи се ограничени до област што е половина од таа големина. Кон крајот на 2018 година, компанијата започна ограничен јавен сервис за поздравување со возило наречен Waymo One, но единствените клиенти што добија пристап беа луѓето кои први беа проверени преку програмата за рано возење на Бемо-тестери на Waymo. Waymo рече дека има околу 1.500 месечни активни корисници од двете програми, ист број што го пријави во декември 2019 година.

Претходно, само на членовите на програмата за рано возачи на Waymo им беше дозволено да се возат во возилата без возачи на компанијата. Тие луѓе потпишуваат договори за необјавување информации со компанијата со цел да добијат пристап до раните верзии на технологијата на Waymo. Ова им забранува да зборуваат јавно кога, да речеме, едно од нивните патувања не се разбира. Waymo нема да каже колку луѓе или колку патувања имаат направено неговите возила без возачи досега.

За почеток, компанијата планира да понуди целосно патувања без возачи само на клиенти на Waymo One – иако тие луѓе можат да донесат пријатели и семејство за возењето, рече извршниот директор на Waymo, Kон Крафчик во објавата на блогот. Во текот на следните неколку недели, повеќе луѓе ќе бидат поканети да се пријават на Waymo One. (Компанијата има листа на чекање од која избира учесници.)

Компанијата, исто така, планира да додаде бариери во возилото помеѓу првиот ред на седишта и задната кабина за патници. Потоа, тоа ќе биде „повторно воведување возења со обучен оператор на возила, што ќе додаде капацитет и ќе ни овозможи да служиме за поголема географска област“, ​​рече тој. Возилата исто така ќе се чистат почесто поради пандемијата КОВИД-19. Здравствените и безбедносните упатства на компанијата се наведени овде. (Некои од операторите за безбедност на возилото на компанијата во Калифорнија се пожалија дека мерките се несоодветни.)

„На скоро рок, 100% од нашите возила ќе бидат целосно без возач“, рече Крафчик, но тој не даде точна временска рамка. „Очекуваме нашата нова услуга без возач да биде многу популарна и им благодариме на нашите возачи за трпеливоста што ја зголемуваме достапноста за да ја задоволиме побарувачката“.

Овие возила без возач не се сосема сами во пустината. Waymo има тим од далечински вработени кои гледаат извори на реално време на осумте камери на секое возило и можат да помогнат, со само едно притискање на копче, ако софтверот се најде на тешко место и му треба човечко око за да открие што се случува. Но, Waymo инсистира на тоа дека овие далечински оператори нема да ги „прилепуваат радоста“ автомобилите, кои се опремени со голем број камери и сензори кои му помагаат да ја „види“ својата околина. Автомобилот ќе донесува најголем дел од одлуките за возење сам по себе благодарение на неговиот голем компјутерски систем и софтверот за вештачка интелигенција.

The Verge се возеше во едно од возилата без возач на Waymo, кон крајот на минатата година, и покрај неколку погрешни кривини, откривме дека искуството е еднакво подеднакво здодевно и разочара.

Ова не е прв пат Waymo да открива автомобили без возач со голема незгода. На 7-ми ноември 2017 година, Крафчик излезе на сцената на конференција за технологија во Лисабон, Португалија и рече: „Тука се автомобили кои целосно управуваат самостојно“. Тој покажа видео од возилата без возачи на компанијата кои ги собираа и симнуваа патниците во Чендлер. И тој вети дека „во следните неколку месеци“, повеќе луѓе ќе имаат шанса да се возат во најнапредните возила на Waymo.

Но, тоа навистина не се случи. Компанијата се обиде повторно во мај 2018 година, објавувајќи уште едно видео кое беше прилично слично на првото: патниците нервозно се кикотат од глетката на празното седиште на возачот, гласно се прашуваа дали минувачите исто така се малку откачени и правејќи обични повици за „иднината“. ” На еден човек му станува толку досадно што заспива.

Тие патувања се случија во мал, главно станбен дел од неговата услужна област, и тие никогаш не беа мнозинство од возењата обезбедени од Waymo. Во меѓувреме, започнуваат да кружат извештаи за проблеми со возењето на Waymo. Најнапредните возила на компанијата сè уште беа повремено збунети од одредени ситуации во сообраќајот, што сугерира дека технологијата – иако неверојатно напредна – не беше подготвена за јавноста што предвидуваше Waymo. До средината на 2018 година, компанијата започна со враќање на обучени возачи за безбедност во возилата без возач, според The ​​Information. И компанијата престана јавно да зборува за своите патувања без возачи.

Но, со оглед на тоа што овие возила сега се конечно достапни за поширока популација на луѓе, очекувајте компанијата да зборува поотворено за својот план да ги направи 100 проценти од својата флота.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *