Фејсбук ќе ги отстрани „милитаризираните“ повици за неовластени набљудувачи на анкети.

Фејсбук во средата соопшти дека сега ќе ги отстрани содржините што ги повикуваат Американците да се пријавуваат на гласачките места како неовластени наб watудувачи на анкети, доколку таа содржина користи „милитаризиран јазик“ или кога намерата зад објавите е да ги заплаши гласачите.

Објавите што го користат зборот „армија“ или „битка“ или кои имплицитно се закануваат, би биле под забраната, рече Моника Бикерт, потпретседател на Фејсбук за политика за содржина, на повик со новинарите.
Новата политика доаѓа откако Доналд Трамп Jуниор објави видео на интернет минатиот месец во кое ги повикува приврзаниците да „се приклучат [на] војска за изборна безбедност на Трамп“. Во тоа време, Фејсбук (ФБ) и Твитер (ТВТР) применуваа контекстуални етикети на видеото што укажува на точни информации за гласањето, но ниту една компанија не рече дека видеото има право на отстранување според нивните упатства за содржина.
Бикерт потврди дека според новата политика, видеото на Трамп ќе биде отстрането доколку повторно биде објавено. Постојните копии од видеото објавено на Фејсбук нема да бидат засегнати од правилото.
„Ние ги обучуваме нашите тимови да ги применуваат тие политики и тоа ќе биде мојот тим што ќе ја гледа таа содржина додека ги донесуваме тие одлуки“, рече Бикерт.
Фејсбук исто така соопшти дека привремено ќе ги запре политичките реклами на својата платформа по затворањето на гласачките места на Денот на изборите. Ограничувањата ќе важат и за политичките реклами што започнаа да се прикажуваат пред Денот на изборите.
„По завршувањето на гласачките места на 3 ноември, ќе престанеме да ги пуштаме сите политички реклами и ќе издаваме реклами за да ги намалиме можностите за конфузија или злоупотреба“, рече Гај Розен, потпретседател на интегритетот на Фејсбук.
Одлуката следи по сличен потег на Гугл (GOOG) пред неколку недели. Нејасно е колку може да трае мораториумот.
Технолошките компании се подложени на зголемен притисок и критики околу нивните подготовки за неизвесен или оспорен изборен исход. Експертите постојано предупредуваат дека конечните резултати од изборите можеби не се познати со недели или денови, додека претседателот Доналд Трамп и неговите сојузници издадоа воспалителна реторика за процесот на гласање.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *