Инстаграм ќе крие коментари што може да се сметаат за навредливи.

Instagram ќе започне автоматски да ги крие потенцијалните навредливи коментари како дел од постојаниот обид за решавање на малтретирање преку Интернет.

Компанијата соопшти дека коментарите што ќе бидат скриени ќе бидат слични на оние што биле пријавени од корисниците во минатото. Корисниците сепак ќе можат да допрат на „Преглед на скриени коментари“ за да ги видат овие забелешки.
Инстаграм соопшти дека ги користи постојните системи за вештачка интелигенција за да идентификува јазик за малтретирање или малтретирање во коментарите. Во моментов, корисниците имаат можност да сокријат се што Фејсбук утврди дека е навредливо.
Инстаграм во вторникот објави дека ќе ја тестира функцијата. Денот го одбележува и десеттиот роденден на апликацијата.
Адам Мосери, кој го презеде кормилото на Инстаграм пред две години, вети дека ќе се бори против малтретирање преку Интернет. Минатата година, компанијата во сопственост на Фејсбук испорача алатка наречена „Ограничи“. Тоа ви овозможува да „ограничите“ друг корисник, што значи дека коментарите на вашите објави од таа личност се видливи само за нив, а не за другите луѓе. Исто така, претходно додаде функција што им овозможува на луѓето да знаат кога нивниот коментар може да се смета за навредлив пред да биде објавен. Идејата е дека им дава на луѓето можност за пауза и размислување.
Инстаграм соопшти дека, од воведувањето предупредувања за коментари, се забележува „значително подобрување“ кај луѓето што го уредуваат или не го објавуваат коментарот, иако не елаборира повеќе.
Во вторникот, Инстаграм исто така рече дека додава дополнително предупредување за луѓето кои објавиле неколку коментари што може да бидат навредливи. Известувањето ги поттикнува да се вратат на својот коментар, во спротивно тие би можеле да ризикуваат последици како што е нивниот коментар да биде скриен, па дури и нивната сметка да се избрише.
Твитер спроведе слични тестови. На почетокот на оваа година, таа започна да ги поттикнува корисниците да размислат за препишување на нивниот одговор на твит пред да се објави, доколку содржи потенцијално штетен јазик.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *