Twitter ќе ги забрани објавите за негирање на холокаустот, следејќи го Facebook.

Facebook ја спроведе политиката во понеделникот.

Twitter ќе ги забрани објавите што го негираат холокаустот, потврди денеска портпаролот на компанијата. Веста, прва објавена од Bloomberg, доаѓа два дена откако Facebook ја спроведе истата политика.

„Ние силно го осудуваме антисемитизмот, а однесувањето на омраза апсолутно нема место на нашите услуги“, рече портпаролот на Twitter во изјавата. Тие рекоа дека „обидите да се негираат или намалат“ насилните настани се забранети според политиката на омраза однесување на Twitter. Забрането е и славење на насилните настани, вклучително и холокаустот.

Забраната не е наведена на веб-страницата на Twitter, во која се опишува нејзината политика на однесување кон омраза. Наместо тоа, се вели дека забраната ја рефлектира внатрешната интерпретација на Twitter за тоа како треба да се применува политиката. Тоа толкување не е ново, рече портпаролот, иако тие не наведоа колку долго трае политиката.

Објавувањето доаѓа откако Facebook во понеделникот соопшти дека ќе забрани негирање или нарушување на холокаустот. Компанијата го наведе „добро документираниот пораст на антисемитизмот на глобално ниво и алармантното ниво на незнаење за холокаустот, особено кај младите“.

Во јули, Лигата против клевета изјави дека негирањето на холокаустот „станало пошироко распространето“ и конкретно го повика Facebook дека има „проблем со негирање на холокаустот“. Во него беа наведени групи на Facebook кои содржат стотици членови кои промовираат негирање на холокаустот и антисемитски убедувања.

Додека Twitter не беше критикуван конкретно, платформата со години имаше сериозни проблеми со белите врховисти и неонацистите. Компанијата постојано беше критикувана дека не успеа да ги отстрани, иако полека ја зголеми умереноста во последните неколку години и забрани некои од најистакнатите и најеклатантни примери.

Twitter посочи дека нејзината политика забранува негирање и на други геноциди. Facebookсоопшти дека неговата политика конкретно го опфаќа холокаустот.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *