Новата опција „hum to search“ на Google може да ја открие песната што ви е заглавена во главата.

Конечно пронајдете ја вашата најнова ушна буба.

Google денес додава нова опција „hum to search“ на своите алатки за пребарување што ќе ви овозможи да ја потпевнувате (или ќе свиркате или пеете) досадната песна што ви е заглавена во главата, а потоа користете техники за машинско учење за да се обидете да ја идентификувате.

Новата опција е достапна денес во апликацијата Google и на iOS и на Android или на „Google Assistant“ – само прашајте го Google „what is this song“ или допрете на ново додаденото копче „search song“, а потоа потпевнете ја ушната буба. Google тогаш ќе ви покаже резултати засновани врз основа на веројатноста за натпревар што мисли дека е, по што ќе можете да ги допрете резултатите за да ја слушате (исто како и секоја друга песна што ја баравте во пребарувањето на Google).

Google вели дека функцијата работи со користење на своите модели за машинско учење за да го „трансформира аудио во низа заснована на низа што ја претставува мелодијата на песната“, што потоа може да се спореди со постојните песни. Компанијата вели дека ги обучува овие модели на „различни извори, вклучувајќи луѓе што пеат, свиркаат или потпевнуваат, како и студиски снимки“, со што се одземаат работите како инструментите и квалитетот на гласот, за да се фокусираат само на таа нумеричка низа. Следствено, одликата за потрага до пребарување треба да работи без оглед дали сте глувонеми или имате совршен тон.

Новата функција за потрага по пребарување е достапна денес на англиски на iOS и на повеќе од 20 јазици на Андроид, со планови да додадат повеќе во иднина.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *