Пребарувањето на Google добива нови алатки за вештачка интелигенција за да го дешифрирате вашиот правопис.

Заедно со другите подобрувања.

Google детално обелодени низа нови подобрувања на својот „Search“ настан што ќе го направи на својата основна услуга за пребарување Google во следните недели и месеци. Промените во голема мерка се насочени кон користење нови техники за интелигенција и машинско учење за да се обезбедат подобри резултати од пребарувањето за корисниците. Главен меѓу нив: нова алатка за проверка на правопис што Google ветува дека ќе помогне да се идентификуваат дури и најслабо напишаните прашања.

Според Prabhakar Raghavan, шеф на пребарување на Google, 15 проценти од пребарувањата на Google секој ден се оние што Google никогаш не ги видел, што значи дека компанијата мора постојано да работи за да ги подобри своите резултати.

Дел од тоа е поради лошо напишани прашања. Според Cathy Edwards, VP инженерство во Google, 1 од 10 пребарувања на Google се погрешно напишани. Google долго време се обидуваше да помогне во функцијата „дали сакавте да кажете“ што сугерира соодветни правописи. До крајот на месецот, ќе започне масовно ажурирање на таа одлика, која користи нов алгоритам за правопис, напојувана од нервна мрежа со 680 милиони параметри. Работи под три милисекунди по секое пребарување, а компанијата ветува дека ќе понуди уште подобри предлози за погрешно напишани зборови.

Друга нова промена: Пребарувањето на Google сега може да индексира индивидуални пасуси од веб-страници, наместо само од целата веб-страница. На пример, ако корисниците ја бараат фразата „како можам да утврдам дали прозорците во мојата куќа се УВ стакло“, новиот алгоритам може да најде единствен пасус на DIY форум за да најде одговор. Според Edward, кога алгоритмот ќе започне да се шири следниот месец, тоа ќе подобри 7 проценти од пребарувањата на сите јазици.

Google исто така користи AI за да ги подели пошироките пребарувања во подтемии за да помогне да се обезбедат подобри резултати (да речеме, помагајќи да се најде опрема за вежбање во домот дизајнирана за помали станови наспроти само давање општи информации за опрема за вежбање).

На крај, компанијата исто така почнува да користи компјутерско препознавање на видот и говорот за автоматско обележување и делење на видеа на делови, автоматизирана верзија на постојните алатки за поглавје што веќе ги обезбедува. Видеа за готвење, на пример, или спортски игри можат да се парсираат и автоматски да се поделат на поглавја (нешто што Google веќе им го нуди на креаторите да го направат рачно), што потоа може да се појави во потрага. Тоа е сличен напор со постојната работа на компанијата во изложување на специфични епизоди на подкасти во потрага, наместо само да ја прикажува општата активност.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *