Microsoft само присилно го рестартираше мојот Windows PC повторно за да инсталира повеќе несакани апликации.

Најновиот доказ дека не сте сопственик на вашиот компјутер Windows 10.

Се оддалечив од мојот компјутер за вечера, на половина пат напишав приказна за The Verge. Кога се вратив, не можев да им верувам на моите очи.

Windows 10 повторно го рестартираше мојот компјутер без дозвола – за да инсталирам уште едно присилно ажурирање на OS на мојот диск со цврста состојба.

Најлудиот дел: Кога мојата машина заврши со рестартирање, сега ја содржеше точната работа за која пишував пред да бидам грубо прекината. Microsoft инсталираше несакани, несакани верзии на веб апликации на Word, PowerPoint, Excel и Outlook на мојот компјутер.

Во ред, не е толку лошо како кога целиот мој компјутерски екран го презеде несакана копија на Microsoft Edge. Тоа беше навистина огромно.

Не, овој пат Microsoft само привлекува несакани веб-апликации на мојот компјутер – и го користи менито за стартување на Windows 10 како слободен простор за рекламирање. Дали спомнав дека иконите за апликациите на Microsoft Office магично се појавија во моето мени за старт, иако никогаш не сум инсталирал Office на овој компјутер?

Патем, ова не се целосни бесплатни копии на Office. Тие се само кратенки до веб-верзијата на која веќе можевте да пристапите во кој било веб-прелистувач по ваш избор, што се удвојува како реклами за да платите за поцелосно избрана копија.

Бидејќи тие се веб-апликации, не е како да зафаќаат простор на мојот компјутер и навистина не ми сметаат во менито за старт. Тие се меѓу најмалку навредливите софтвер за надуеност што сум го видел, и јас никогаш не гледам на Менито за старт како и да е – мојата лента со задачи и лентата за пребарување беа доволни за мене.

Како и да е, тие се најновиот доказ дека Мајкрософт не ја почитува вашата сопственост на вашиот сопствен компјутер, најновиот пример на Microsoft инсталира сè што сака во ажурирање на Windows, вклучително и со софтвер за сопирање, и најновиот пример на Microsoft да се грижи повеќе за заклучок отколку дали неколку луѓе може да ја изгубат својата работа кога Windows одеднаш ќе го затвори нивниот компјутер.

Се чини дека Microsoft мисли дека нашите компјутери се бесплатен простор за рекламирање, место каде што може себично да ги промовира своите други производи – иако во ‘90-тите им беше кажано дека дури и збирувањето веб-прелистувач не е во ред. Сега, тие комбинираат прелистувач што не можете да го деинсталирате и збир на веб-апликации PWA што се стартуваат во истиот прелистувач. (Да, тие го разгоруваат Edge дури и ако сте поставиле друг прелистувач како стандарден.)

Како што претходно тврдев, ваквите одлуки го поткопуваат еден добар аргумент што Microsoft всушност го има за задолжителни ажурирања – дека тие обезбедуваат важни безбедносни закрпи што ги чуваат компјутерите (вашите и другите) безбедни. Тоа е потежок аргумент кога највидливата разлика по ново ажурирање е обид да заработите повеќе пари!

Како што забележува ветеранката на Microsoft, ветеранот на ZDNet, Mary Jo Foley, ова не е само експеримент што им се случува на некои Windows Insiders. Не сум пријавен со програмата Windows Insider на овој компјутер. Компанијата сè уште не се огласи да одговори на барањата на Фоли за коментар, но да видиме дали тоа ќе се промени следната недела.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *