Twitter ќе престане да отстранува „хакирана содржина“ освен ако не ја споделат хакери.

Платформата беше критикувана за блокирање на врските до сториите на NewYork Post за синот на Joe Biden.

Twitter ја менува својата политика против објавување хакирани материјали по критиките за тоа како се справи со сторијата на NewYork Post за поранешниот потпретседател Joe Biden и неговиот син Hunter. Довербата и безбедноста на Twitter,  Vijaya Gadde, објави твит во четвртокот вечерта, велејќи дека платформата „повеќе нема да отстранува хакирана содржина, освен ако не е директно споделена од хакери или од оние што дејствуваат во соработка со нив“ Наместо тоа, Twitter ќе ги обележува твитовите со контекст, наместо да ги блокира.

Овој потег следи откако Twitter ги блокираше врските до написите на Post, кои тврдеа дека покажуваат дека Hunter Biden го претставил својот татко пред извршен директор во украинската енергетска компанија Burisma. Точноста на сторијата Post е доведена во прашање од неколку организации за проверка на фактите. „Не сакаме да го стимулираме хакирањето дозволувајќи Twitter да се користи како дистрибуција за евентуално незаконски стекнати материјали“, објави на Twitter, објаснувајќи ја одлуката.

Но, извршниот директор на Twitter, Jack Dorsey, во петокот наутро објави на Twitter дека „директно блокирање на URL-адресите беше погрешно и ги ажуриравме нашите правила и примена за да ги поправиме. Нашата цел е да се обидеме да додадеме контекст и сега имаме можности да го направиме тоа “.

Gadde рече дека политиката за хакирани материјали на Twitter е воведена во 2018 година „за да се обесхрабри и да се ублажат штетите поврзани со хакирање и неовластено изложување на приватни информации. Се обидовме да ја најдеме вистинската рамнотежа помеѓу приватноста на луѓето и правото на слободно изразување, но можеме подобро “.

Тој додаде дека компанијата ја менува својата политика за „решавање на загриженоста дека може да има многу несакани последици врз новинарите, свиркачите и другите на начини што се во спротивност со целта на Twitter да им служи на јавниот разговор“.

Twitterпрвично продолжи да ги блокира врските до статиите на Post за кршење на неговите правила против споделување приватни информации. И според Ен-Би-Си Newsуз, ФБИ истражува дали е-поштата наведена во сторијата Post е поврзана со операција за странско разузнавање Но, Twitter подоцна ја смени својата позиција, велејќи дека ги деблокира написите, бидејќи информациите се прошириле доволно широко, што повеќе не може да се сметаат за приватни.

Судскиот комитет на Сенатот планира да го повика Dorsey, а републиканските сенатори ја нарекоа неговата одлука „мешање на изборите“.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *