Пакистан ја укина забраната за TikTok по само 10 дена.

Апликацијата е забранета за хостирање на „неморални“ и „непристојни“ видеа.

Пакистан ја укина забраната за „ТикТок“, само 10 дена откако ја блокираше апликацијата со образложение дека е домаќин на „неморални“ и „непристојни“ видеа. Пакистанскиот орган за телекомуникации (ПТА) сега вели дека ТикТок ја „увери“ агенцијата дека видеата ќе бидат модерирани „во согласност со општествените норми и законите на Пакистан“.

ТикТок во минатото не одговараше целосно на барањата на Пакистан за ограничување на сметките и видеата. Најновиот извештај за транспарентност на компанијата покажа дека ТикТок постапил само на две сметки од 40 од кои Пакистан побарал ограничување на содржината. Изјавата на PTA сугерира дека умереноста на TikTok може да биде построга во одвивањето на земјата напред.

Пакистан е 12-ти по големина пазар на TikTok според инсталациите на апликациите, со вкупно 43 милиони инсталации, според аналитичката компанија Sensor Tower. И покрај своето 12-то место по удел на пазарот, Пакистан се рангираше на третото место според вкупните отстранувања на видео записи за кршење на стандардите за содржина на TikTok во текот на првата половина на 2020 година, со повлечени повеќе од 6,4 милиони видеа. Овие видеа ги отстрани ТикТок, наместо на барање на владата, иако видеата може да се отстранат за кршење на локалните закони.

„Задоволни сме што гледаме дека апликацијата ТикТок е обновена во Пакистан и дека ќе можеме да продолжиме да им овозможуваме на пакистанските гласови и креативност во безбедна средина“, рече портпаролот на „ТикТок“ во е-пошта до „Верж“.

TikTok останува забранет во Индија, и сè уште е под закана дека ќе биде забранет во САД. Ограничувањата може сериозно да го попречат растот на TikTok, но засега, апликацијата продолжува да биде феномен. Пакистан вели дека додека ТикТок се врати во својата земја засега, тој може да биде повторно блокиран во иднина, доколку компанијата не ги исполни своите ветувања за умереност. „ПТА ќе биде ограничена трајно да ја блокира апликацијата доколку не се исполни условот“, напиша агенцијата.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.