По негодувањето, Microsoft притиска на пауза на несакани инсталации на веб-апликации за Windows 10.

Компанијата вели дека дел од тоа било грешка.

Во саботата, посочив како Microsoft присилно ги рестартира компјутерите Windows 10 за да инсталираат несакани веб-апликации е последниот доказ дека не поседувате свој компјутер со Windows. Денес, компанијата вели дека барем делумно била грешка – и ќе ја паузира „миграцијата“ што ги донесе веб-апликациите на вашето Start Menu на овој начин.

Првично, за Microsoft за „The Verge“, идејата беше дека која било веб-страница што сте ја закачиле на Start Menu ќе започне во Microsoft Edge, и таа едноставно има за цел да ги претвори овие кратенки во повеќе видливи плочки сега. Но – во она што Microsoft го нарекува грешка – промената исто така ги претвори постојните веб-кратенки на Microsoft Office во веб-апликации PWA. Тоа е нешто што нормално можете да го направите одвнатре во прелистувачот Edge, но не нешто што би се случило само по себе.

Microsoft вели дека всушност ги прикачува веб-кратенките на Office кон менито Start од мај 2019 година. Ако претпоставиме дека практиката е во ред и му дадеме на Microsoft корист на сомнежот, можам да видам како овој синџир на настани може да се одвиваше на начин на кој Microsoft план.

Но, тоа всушност не одговара на ниту една од моите претходни грижи:

  • Зошто Microsoft го користеше моето Start menu како бесплатно рекламирање за своите производи на Office веб-кратенка или не?
  • Зошто овие кратенки го разгоруваат Microsoft Edge, наместо да го почитуваат сопствениот стандарден избор на прелистувач?
  • Зошто Microsoft верува дека има право воопшто да го рестартира мојот компјутер? Што беше толку критично во врска со ова ажурирање за да се направи тоа вредно?

Microsoft јасно слушна некакво незадоволство и денес реагира на тоа. Но, не е јасно дали нешто ќе се промени како резултат. Microsoft сè уште рекламира свои апликации во вашето Start Menu, заедно со програмите што сте ги инсталирале, им дава премиум простор во Start Menu без да прашате, тие сепак ќе се отворат во сопствениот Edge прелистувач на Microsoft, кој компанијата повеќе не ви дозволува да ги отстраните , и – највознемирувачки – компанијата не се осврнува на својата практика на присилно ажурирање и рестартирање.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *