Intel го продава својот бизнис со SSD за 9 милијарди долари, но го задржува Optane.

Уште една голема промена за Intel.

Intel го продава својот бизнис со SSD на SK Hynix во зделка вредна 9 милијарди долари, со што производителот на чипови ќе излезе скоро целосно од бизнисот со флеш меморија и складирање – освен технологијата за врвна меморија Optane на Intel. Договорот вклучува деловни NAND SSD, компоненти и обланди на Интел, заедно со фабриката на компанијата NAND во Далиан, Кина.

„За Intel, оваа трансакција ќе ни овозможи понатаму да ги даваме приоритетите на нашите инвестиции во диференцирана технологија, каде што ќе можеме да играме поголема улога во успехот на нашите клиенти и да им донесеме привлечни приноси на нашите акционери“, изјави извршниот директор на Intel, Bob Swan.

Ќе помине извесно време додека да се реализира зделката: двете компании почнуваат да добиваат владино одобрување за купување, што не очекуваат да го добијат до „крајот на 2021 година“. Додека не се случи тоа, Intel сепак ќе продолжи да произведува производи NAND во фабриката во Далиан и да ги задржува сите свои IP права.

Овој потег ја означува последната консолидација за Intel, која продолжи да се фокусира понатаму на неговото основно производство на чипови и деловните центри за податоци во последните месеци. Intel исто така неодамна го продаде својот бизнис со модеми 5G на Apple минатата година во зделка вредна 1 милијарда долари.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.