Модераторите на Facebook во Индија беа под притисок да се вратат во канцеларијата и покрај загриженоста за КОВИД-19.

Консултантската фирма Genpact ги повика вработените да влегуваат низ целата пандемија.

Модераторите на Facebook лоцирани во Индија беа под притисок на нивниот работодавач, трета договорна фирма Genpact, да се вратат во канцеларијата и покрај безбедносните проблеми во врска со пандемијата COVID-19, според новиот извештај на непрофитната публикација „Rest of World“.

Genpact, една од многуте фирми што Facebook ги надминува ширум светот, вработува приближно 1.600 модератори во Индија, каде што вработените анализираат навредлива и вознемирувачка содржина објавена во големи количини на платформите на Facebook за потенцијално кршење на правилата. Компанијата вршеше притисок врз вработените да се вратат во своите канцеларии во Хајдерабад уште во јули, при што Genpact тврди дека клучните делови од нејзините умерени услуги мора да бидат извршени во канцеларијата поради проблеми со приватноста и други технички пречки.

Genpact тврди дека секоја канцелариска работа била извршена доброволно. „За да се направи ова податливо, безбедно и јасно, вработените треба да потпишат неделен формулар со кој ќе се замолат доброволно да се согласат на ова“, изјави за остатокот на светот портпарол на Genpact. Но, според интервјуата со вработените, раководството на Genpact наводно им наложило на некои вработени дека нивните работни места може да бидат загрозени доколку не одлучат да извршуваат службени должности.

Ова значеше дека многу од фирмите кои обезбедија работна сила за надворешни лица за американски технолошки компании беа во можност да ги заобиколат ограничувањата на работата во канцеларијата за да ги задржат вработените.

Facebook не одговори веднаш на барањето за коментар.

Facebook вработува повеќе од 15.000 модератори на содржина низ целиот свет, од кои огромно мнозинство се изведувачи без пристап до многу исти придобивки како вработените во компанијата. Тие изведувачи исто така се подложени на работни услови кои вклучуваат гледање на експлоатација на деца, насилство, видеа од тероризам и друг материјал што може да предизвика посттрауматско стресно нарушување и поврзани проблеми со менталното здравје.

Во меѓувреме, вработените во корпорациите на Facebook се во можност да работат од каде било до јули следната година, на што можат да изберат да останат трајно далечни сè додека се согласат на потенцијално намалување на платите во зависност од локацијата. Вработените во компанијата исто така добиваат поволности како опции за акции и стипендија од 1000 УСД за покривање на далечински трошоци за работа и канцелариска опрема, покрај бесплатниот превоз и поволностите за храна на самото место, уживани пред пандемијата.

На почетокот на овој месец, консултантската компанија Accenture, започнала да им дава инструкции на своите вработени со седиште во САД во Остин, Тексас дека ќе мора да се вратат во канцеларијата и покрај загриженоста за безбедносните мерки на претпазливост COVID-19. Accenture првично одби да одговори на прашањата на вработените загрижени за нивното здравје и безбедност, а фирмата рече дека нема да обезбеди зголемена плата.

Facebook вели дека неговите модератори сè уште се плаќаат без оглед на тоа како нивните работни места можат да бидат засегнати од безбедносните мерки COVID-19, затворање и чистење канцеларии и други нарушувања на работата. Но, компанијата користеше финансиски стимулации за да ги натера модераторите на содржини во трети фирми да продолжат да работат со полно работно време во канцеларијата.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *