Facebook тестира мини социјални мрежи фокусирани на вас и вашите соседи.

Што евентуално може да тргне наопаку?

Следната голема претстава на Facebook може да биде за запознавање на вашите соседи. Компанијата неделава потврди дека тестира нова опција која ги охрабрува корисниците да објавуваат и споделуваат вести во минијатурни социјални мрежи фокусирани на мали географски области. Корисниците можат да создадат специјални профили кои споделуваат ограничени информации со нивните соседи, додека самиот Facebook ќе ги користи деталните податоци за локацијата што ги собира од запишаните за да им служи на „порелевантни“ реклами.

Функцијата, наречена Neighborhoods, во моментов се тестира на само еден пазар, Калгари во Канада, но најверојатно Facebook ќе го прошири пристапот пошироко ако тестот биде успешен. Друга хиперлокална социјална мрежа, Calgary, ја покажа одржливоста на овој модел и, наводно, бара IPO со проценка од 4 до 5 милијарди долари.

Снимките на екранот од одликата Neighborhoods беа споделени на Twitter во вторникот од консултантот за социјални мрежи Matt Navarra, додека претходната верзија на одликата беше забележана во мај од Jane Manchun Wong. Портпарол на Facebook го потврди тестот велејќи: „Повеќе од кога било, луѓето го користат Facebook за да учествуваат во нивните локални заедници. За да помогнеме полесно да се направи ова, ние организираме ограничен тест за соседства, посветен простор во Facebook за луѓето да можат да се поврзат со своите соседи “.

Снимките на екранот споделени од Навара го покажуваат процесот на одлагање, со корисниците на Facebook поттикнати „connect with neighbors“. Корисниците треба да ја потврдат нивната локација за да се совпаднат со нивната област (може да го укинат пристапот до овие податоци потоа, иако тоа ќе има минимален ефект во однос на приватноста освен ако корисникот подоцна не се оддалечи) и потоа создаваат ограничен профил што може да се гледа од оние во близина, дури и ако тие не се пријатели на Facebook.

Екранот за добредојде за оваа функција им кажува на корисниците да запомнат пет правила: „бидете инклузивни“, „бидете љубезни“, „чувајте ги локални“, „чувајте ги чисти“ и „споделувајте вредни информации“. Корисниците можат да поканат пријатели да се придружат и ќе бидат поттикнати да одговорат на прашања во врска со нивното соседство и да споделат слики. Навара известува дека корисниците можат да ги напуштат или менуваат населбите во секое време.

Фокусот на населбите би одговарал на бавниот чекор на Facebook кон помалите заедници. Во последниве години, компанијата става поголем акцент на приватните и јавните групи, наспроти отвореното споделување помеѓу најширокиот круг пријатели на корисникот.

Оваа промена во стратегијата не беше неконтроверзна, сепак. Критичарите на Facebook велат дека неговиот нов фокус на групи засилил голем број непријатни трендови, од растот на движењето против ваксијата до милициите кои користат групи на Facebook за да поттикнат насилство. За модерирање на овие групи е потребен поголем напор отколку што е подготвен да даде Facebook, а истата штетна динамика лесно може да се повтори во енклавите фокусирани на соседството. Nextdoor, на пример, постојано беше критикуван за ненамерно поттикнување расизам на својата платформа, а досегашните резултати на Facebook не сугерираат дека ќе може да избегне слична токсичност.

Слични вести

Leave a Reply

Your email address will not be published.